Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Storbritanniens premiärminister väntas stänga ner landet igen i kampen mot corona. Bild: Matt Dunham
Storbritanniens premiärminister väntas stänga ner landet igen i kampen mot corona. Bild: Matt Dunham

Flera länder stänger ner under helgen i kampen mot covid-19

Efter att Storbritannien nu passerat över en miljon fall av covid-19 meddelar premiärminister Boris Johnson om en månadslång nedstängning i England. Liknande beslut har under helgen tagits i Österrike och Grekland.

Det handlar om icke-nödvändiga butiker och serviceverksamheter som kommer att stänga under en månad, uppger flera brittiska medier som bland annat BBC News.

I ett tal på lördagskvällen säger Johnson att ingen ansvarsfull premiärminister kan ignorera vad siffrorna säger. Och från och med torsdag nästa vecka gäller det för engelsmännen att hålla sig hemma, skriver BBC. De britter som undantas är de som inte kan arbeta hemifrån. Samtidigt är motion utomhus fortfarande tillåtet.

Skolor och universitet kommer att fortsätta ha öppet som vanlig, vilket är en skillnad från vårens nedstängning i landet då även dessa institutioner stängde ner. Enligt det brittiska Public Service-företaget kommer restriktionerna i England samtidigt som Storbritannien passerat en miljon fall av covid-19. Restriktionerna är tänkta att gälla fram till 2 december.

Totalt rapporterades 21 915 nya fall in i Storbritannien under lördagen vilket gjort att landet alltså passerat ytterligare en dyster milstolpe. Enligt Storbritanniens egna prognoser skulle man förvänta sig 4 000 dödsfall per dag i pandemins kölvatten om inga åtgärder skulle vidtas, skriver BBC.

Storbritannien blir, enligt BBC, det nionde landet i världen som passerat miljongränsen när det gäller antalet fall av covid-19. Sedan innan har gränsen passerats i USA, Indien, Brasilien, Ryssland, Frankrike, Spanien, Argentina och Colombia.

Och det är inte bara där som ytterligare restriktioner meddelats.

LÄS MER: Så ska researrangörerna locka tillbaka konsumenterna

LÄS MER: EU-kommissionens ordförande vill se masstestning i Europa

Öppna affärer i Österrike

Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz meddelar på lördagen att landet återigen ska stängas ned.
Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz meddelar på lördagen att landet återigen ska stängas ned. Bild: Ronald Zak/AP/TT

Österrike ansluter sig till den växande gruppen europeiska länder som tvingas till en andra nedstängning inför virushotet.

Landet stänger ned midnatt på tisdag och inför utegångsförbud mellan klockan 20 och 06. Restriktionerna gäller till slutet av november.

– Alla evenemang blir inte möjliga (att genomföra). Detta kommer att påverka idrott, kultur och fritid. Hotell måste stänga med undantag för arbetsresande och vi måste också stänga restauranger och kaféer med undantag av leveranser och hämtservice, säger förbundskansler Sebastian Kurz på lördagens presskonferens efter regeringsbeslutet.

Till skillnad mot vårens nedstängning förblir affärerna öppna i Österrike.

Grekiska restauranger

Samtidigt stänger Grekland barer, restauranger, gym, biografer och museer i landets större städer från och med den 3 november, meddelar landets premiärminister Kyriakos Mitsotakis.

Nedstängningen ska gälla en månad och omfattar bland annat huvudstaden Aten, landets näst största stad Thessaloniki och städerna Larissa och Ioannina. Det nattliga utegångsförbudet förlängs också.

Hotell, hårsalonger och verksamheter med matleveranser kommer att vara tillåtna liksom detaljhandeln. Även skolor kommer kunna hålla öppet, medan undervisningen på universiteten i första hand ska ske på distans.

– En total nedstängningen skulle vara skadligt för ekonomin och samhället, säger Mitsotakis och tillägger att han önskat slippa att framföra nedstängningsbeskedet.