Spaniens utrikesminister Arancha Gonzalez Laya säger att Spanien är säkert både för spanjorer och turister.
Spaniens utrikesminister Arancha Gonzalez Laya säger att Spanien är säkert både för spanjorer och turister. Bild: Chema Moya

Flera länder stänger för Spanien

Efter en period med sjunkande antal fall av covid-19 har Spanien nu sett en ökning under de senaste veckorna. Siffrorna har fått Norge och Storbritannien att på nytt införa karantänsregler för personer som reser från Spanien. Men utrikesdepartementet i Sverige avråder inte från resor till Spanien.

ANNONS
|

Spanien är ett av de länder i Europa som drabbats värst av coronapandemin. Landet har över 270 000 bekräftade fall av covid-19 och 28 000 personer har avlidit.

LÄS MER:UD lättar reserestriktioner för tio länder

Samtidigt som Norge öppnade för att resa till och från flera regioner i Sverige i fredags meddelade den norska regeringen att man återigen inför karantänsregler för personer som reser till landet från Spanien, med undantag för Baleariska öarna och Kanarieöarna. Från och med midnatt natten till i lördags gäller karantän i tio dagar för personer som reser in i Norge från Spanien.

”Spanien är säkert”

Även Storbritannien inför restriktioner för resande som kommer från Spanien med hänvisning till att fallen av covid-19 ökar. Även här görs undantag för Kanarieöarna och Baleariska öarna. Den nya restriktionerna innebär att personer som reser till Storbritannien från Spanien ska hålla sig i karantän i 14 dagar.

ANNONS

– Spanien är säkert för spanjorer och turister, sa Spaniens utrikesminister Arancha González Laya, enligt BBC.

LÄS MER:Spaniens dödstal kan vara högre än befarat

Utrikesministern säger också att utbrotten är under kontroll och att man har väntat sig den här utvecklingen efter att ha lättat på restriktionerna, enligt BBC.

– Hälften av de som är positiva för covid-19 i Spanien är asymptomatiska, vilket väldigt tydligt visar på de stora ansträngningar som alla regioner i Spanien gör för att testa sina invånare, sa hon enligt BBC.

Fler nya fall per dygn

Under juni och början av juli har antalet nya fall i Spanien legat relativt stabilt på låga nivåer med cirka 200-400 nya fall per dygn, enligt WHO. De senaste veckorna har fallen dock ökat och i fredags, 24 juli, registrerades 2615 ny fall.

LÄS MER:Ödsligt charterhotell möter svenska turister

Siffrorna skiljer sig något mellan WHO, Johns Hopkins universitetet och Spaniens hälsodepartement, men samtliga kurvor visar en ökning i juli från en relativt låg nivå under juni.

Sverige har tidigare hävt avrådan från att resa till Spanien och ett flertal andra länder i Europa.

Riskerar hårdare restriktioner igen

Under måndagen meddelade Kataloniens regionpresident Quim Torra att man kan komma att införa hårdare restriktioner igen om antalet nya fall inte minskar inom tio dagar, rapporterar BBC.

– Vi står inför de tio viktigaste dagarna den här sommaren, sa Quim Torra enligt BBC.

ANNONS

Lokala myndigheter har utfärdat order om att hålla sig hemma för omkring fyra miljoner invånare i Katalonien, inklusive Barcelona.

ANNONS