Närmare 45 000 personer kan ha dött av coronaviruset i Spanien, enligt en undersökning som El País har gjort. Arkivbild.
Närmare 45 000 personer kan ha dött av coronaviruset i Spanien, enligt en undersökning som El País har gjort. Arkivbild. Bild: Manu Fernandez

Spaniens dödstal kan vara högre än befarat

Spanien kan ha gravt underskattat antalet corona-relaterade dödsfall. Enligt landets största tidning El País har nästan 45 000 personer dött, betydligt fler än de drygt 28 000 landets hälsodepartement registrerat.

ANNONS

Enligt Spaniens hälsodepartement har 28 432 personer dött av coronaviruset fram till söndagen. Men detta inkluderar bara personer som testat positivt för viruset innan de avlidit. Dagstidningen El País har kontaktat alla Spaniens 17 autonoma regioner och hittat bevis för att siffran kan vara betydligt högre.

Sammanlagt har tidningen hittat 16 436 dödsfall som hittills inte räknats in i statistiken. Drygt 2 000 av dem är laboratoriebekräftade fall som tycks saknas hos de nationella myndigheterna. Resterande drygt 14 000 dödsfall är de som inte bekräftats, men av läkare misstänkts bero på coronaviruset.

El País påstår därför att det egentliga antalet döda i epidemin i Spanien är närmare 45 000. Det är också i linje med uppskattningar av landets överdödlighet under våren – Spaniens nationella statistikinstitut bedömer att 44 395 fler människor dog mellan januari och slutet av maj än vad som är normalt.

ANNONS

Många av de missade dödsfallen kommer från äldreboenden i de regioner som drabbades hårdast tidigt under epidemin. Både Storbritannien och Frankrike bestämde sig i april för att inkludera misstänkta fall på äldreboenden i sin statistik, något Spanien ännu inte gjort.

I Sverige inkluderas alla fall i statistiken där vården anger covid-19 som dödsfall, oavsett om personen testats eller inte, och alla fall där en person avlider inom 30 dagar efter ett positivt provsvar. Folkhälsomyndighetens statistik om covid-19-relaterade dödsfall ligger också i linje med uppskattningar av överdödligheten under epidemin i Sverige.

Lucas Brischetto/TT

ANNONS