Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/3

Flera gripna efter stormningen

En pälsklädd man med behornad mössa, en flerbarnspappa som tog med sig ett podium och en vapenaktivist är några av dem som blivit virala och gripits efter stormningen av Kapitolium i Washington D.C. En man kunde även gripas i närheten – med bilen full av vapen och molotov cocktails.

Fem liv gick förlorade under onsdagens stormning av parlamentsbyggnaden Kapitolium i Washington D.C. En av dem som dog var en 35-årig kvinna, som mitt under kaoset, omsvept av en blå Trump-flagga medan hon försökte forcera en barrikaderad dörr inne i kapitolium, blev skjuten av en polis som stod på andra sidan. Polisen som sköt har efter händelsen tagits ur tjänst, väntandes en utredning.

Hade egengjorda molotov cocktails och automatvapen

Efter stormningen har det skett flera gripanden, varav det kanske mest uppmärksammande av den man som efter stormningen blivit viral: Den spjutbeväpnade mannen, som under stormningen var tröjlös, ansiktsmålad i färgerna rött, vitt och blått, bar en hornprydd hjälm och päls, arresterades under lördagen, skriver The New York Times.

Den nu gripne mannen har identifierats som 32-årige Jake Angeli. Boende i delstaten Arizona där han också benämns som ”QAnon Shaman”.

Den nu gripne mannen har identifierats som 32-årige Jake Angeli. Bild: Manuel Balce Ceneta
Den nu gripne mannen har identifierats som 32-årige Jake Angeli. Bild: Manuel Balce Ceneta

Andra gripanden som har gjorts, mycket tack vare att ett omfattande bildmaterial som deltagarna själva har delat på nätet, inkluderar en 60-årig man som bröt sig in i demokraten Nancy Pelosis (representanthusets talman) kontor och slog sig ner med fötterna på bordet.

”Vi kommer inte backa undan”, ska mannen skrivit på en lapp som han lämnade på talmannens skrivbord. I hemdelstaten Arkansas är han bland annat känd för sitt engagemang för allas rätt att bära vapen.

– Mitt skrivbord. Jag är skattebetalare. Jag är patriot. Det är inte hennes skrivbord, det är vi som lånat ut bordet till henne, sa han själv efteråt i en intervju med KFSM 5News.

Han misstänks nu för olaga intrång och stöld.

LÄS MER: Polis död efter Trump-kravallerna

Bild: SAUL LOEB
Bild: SAUL LOEB

Även en 36-årig flerbarnspappa från Florida, som på bilder syns bära på Nancy Pelosis talarstol inne i amerikanska kongressen, har arresterats och misstänks nu för bland annat olaga intrång och stöld av statlig egendom. Detta efter att känts igen av grannar.

TT skriver att flera av de personer som deltog i intrånget eller våldsamheterna har sedan de identifierats förlorat sina jobb. Bland dessa finns försäljare, lärare och advokater.

En något mer högprofilerad person som riskerar jobbet och som utreds för brott är den republikanske politikern Derrick Evans som i november valdes in i delstatskongressen i West Viriginia. På videoklipp syns han nämligen muntert ropande ta sig in i Kapitolium, något han själv hävdat att han gjorde för att dokumentera händelsen som oberoende journalist.

I närheten greps även en man efter att ha stoppats bärandes två vapen. I mannens bil hittades även elva så kallade molotov cocktails, fler skjutvapen, varav ett automatvapen.

”Målet är att identifiera personer och att gripa dem”

Åklagaren Ken Kohl säger till The New York Times att hundratals av hans kollegor och agenter vid amerikanska FBI arbetar med utredningar gällande stormningen, och att det väntas ske ett stort antal gripanden i framtiden.

– Vi är långt ifrån färdiga, tillade en FBI-anställd och Ken Kohl fortsatte:

– Målet är att identifiera personer och att gripa dem.

LÄS MER: Hundratals anföll kongressen efter Trumps tal

Beskyller presidenten

Onsdagens händelser började med att tusentals anhängare till den avgående presidenten Donald Trump hade samlats i huvudstaden, med syftet att visa sitt missnöje med novembers valutgång.

Presidenten själv fortsatte, under ett tal som han höll till den samlade folkmassan, att proklamera budskapet att valet stulits från honom på grund av omfattande valfusk – ett påstående som ännu inte bevisats.

– Vi kommer aldrig att ge upp, sade Trump från en scen, och insisterade att han i själva verket vunnit "överlägset".

En bit från där talets hölls hade ledamöter i representanthuset och senaten sammanträtt för att ge ett formellt sista godkännande till resultatet i presidentvalet, där Demokraternas Joe Biden stod som segrare. Det var efter Donald Trumps tal som en stor folkmassa tog sig igenom barrikaderna som satts upp runt Kapitolium och tog sig in i byggnaden.

När kaoset väl infunnit sig uppmanade president Trump via Twitter människorna som tagit sig in i kongressbyggnaden att undvika våld och respektera polisen.

Talet som Donald Trump höll innan stormningen har beskrivits som uppviglande.

– Det är ingen tvekan om att presidenten formade den här folksmassan, sa republikanen och ledamoten Elizabeth Cheney till amerikanska Fox News. Hon fortsatte säga att presidenten eggade på dem.

– Han tände lågan.

LÄS MER: Trumpanhängare: Han är fortsatt vår president

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.