Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Första coronafallet i Göteborg – spreds från norra Italien

Coronautbrottet eskalerar i Italien. Smittan har konstaterats hos runt 400 personer i landet. GP är på plats i turistmagneten Milano vars gator är ödsligare än vanligt.
– Det har blivit en spökstad den senaste veckan, säger svenska Milanobon Karin Ringsell.

Italien är det hittills värst drabbade landet i Europa. Viruset har fram till onsdag kväll dödat 12 personer i landet, det senaste offret var en 70-årig kvinna i regionen Emilia-Romagna i norra Italien. Antalet smittade är nu uppe i över 400.

Flera fall som har upptäckts i andra europeiska länder rör personer som nyligen har besökt de värst drabbade områdena i norra Italien – däribland den man som nu vårdas på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.

I ett försök att minska smittspridningen av det nya coronaviruset har italienska myndigheter vidtagit en rad åtgärder i Milano och närliggande områden.

"Den röda zonen"

Det märks direkt när GP anländer till Milanos Malpensa-flygplats, som ligger knappt fem mil utanför stadskärnan, på onsdagskvällen. Där väntar sjukvårdspersonal som använder värmekameror för att mäta temperaturen hos passagerarna och upptäcka eventuella fall av det nya viruset.

Alla som landar på en italiensk flygplats screenas innan man får komma in i landet. Bild: Hanna Rydén
Alla som landar på en italiensk flygplats screenas innan man får komma in i landet. Bild: Hanna Rydén

Bara en knapp timmes bilresa från miljonstaden har myndigheter upprättat ”zona rossa”, den röda zonen, i de elva värst drabbade italienska orterna. Där råder reseförbud, man får vare sig resa till eller från orterna. Detta innebär att omkring 55 000 personer är satta i karantän. Skulle de ertappas med att försöka smita över karantängränsen riskerar de dryga böter och i värsta fall kortare fängelsestraff.

Även i Milanos centrala delar märks oron för coronautbrottet av på flera sätt. Solen strålar från en klarblå himmel under torsdagen, men vårvädret till trots är det skralt bland turister och förbipasserande Milanobor utanför stadens stora turistattraktion Duomo-katedralen. Den pampiga marmorbyggnaden med sina 135 spiror är igenbommad veckan ut till att börja med.

Zlatan spelar inför tomma läktare

Italiens främsta operahus La Scala har ställt in sina föreställningar – det är första gången sedan andra världskriget som det sker. Skolor, museer, biografer och flera kyrkor är stängda. Sportevenemang har ställts in och Zlatan Ibrahimović Milan tvingas spela utan public i Serie A på lördag. Salone del Mobile, världens största designevenemang och som lockar uppemot en halv miljon besökare, skjuts upp till i sommar.

– Det har blivit en spökstad den sista veckan. Det är väldigt oroväckande eftersom Milano är Italiens största ekonomiska center. Det är väldigt tydligt att den skräckpropaganda som regeringen har spridit har skapat stiltje i ekonomin, säger 42-åriga Karin Ringsell som har bott i Milano sedan 2006.

Karin Ringsell Bild: Privat
Karin Ringsell Bild: Privat

Hon arbetar som VD-assistent på ett multinationellt företag inom hälsa och sport. De har närmare 40 friskvårdsanläggningar runt om i Italien, men all aktivitet ligger för tillfället nere.

Karin Ringsell är inte ensam om att oroas över de ekonomiska effekterna. Kaféanställda, hotellreceptionister och butiksbiträden ger alla bilden av uteblivna kunder.

– Jag har tappat 40 procent av mina kunder, säger Ivan Praticó och blickar ut i sin nästan tomma hårsalong som ligger i närheten av Piazza del Duomo, torget framför Duomo-katedralen.

Coronaviruset märks även i hårsalongen. Ivan Praticó säger att han tappat 40 procent av sina kunder. Bild: Hanna Rydén
Coronaviruset märks även i hårsalongen. Ivan Praticó säger att han tappat 40 procent av sina kunder. Bild: Hanna Rydén

Han tröttnade på den panik som han anser råder kring coronaviruset och satte upp en skylt utanför sin salong där det står: ”Vi har glädjeviruset”.

– Skylten har skapat mycket nyfikenhet. Folk stannar till, tar selfies och ger mig uppskattande kommentarer, säger han.

I vanliga fall råder det liv och rörelse inne på salongen. Nu är bara en frisörstol upptagen av fyraårige Filippo som får sitt bruna hår klippt. Intill honom står mormor Beatrice Ancarani som har fått rycka in som barnvakt när stadens förskolor och skolor är stängda.

Fyraårige Filippo tillsammans med mormor Beatrice Ancarani. Bild: Hanna Rydén
Fyraårige Filippo tillsammans med mormor Beatrice Ancarani. Bild: Hanna Rydén

– Jag tycker att situationen är lite överdriven, men vi italienare får lätt panik och överdramatiserar. Men det är klart, vi är oroliga så vi gör vad vi kan genom att tvätta händerna hela tiden och hålla avstånd från varandra. Men livet måste fortsätta och jag tror att allt kommer att lugna ner sig om någon vecka, säger Milanobon Beatrice Ancarani som likt de flesta GP träffar inte bär munskydd.

De enda platserna som lockar till sig mycket folk är stadens mataffärer, berättar svenska Ebba Deijenberg Skiöldebrand som bor i Milano sedan 3,5 år tillbaka. Hon har själv bunkrat upp med mat för några dagar framåt.

Ebba Deijenberg Skiöldebrands svenska vänner har åkt hem från Milano. Själv stannar hon kvar då hon börjar ett nytt jobb på måndag. Bild: Hanna Rydén
Ebba Deijenberg Skiöldebrands svenska vänner har åkt hem från Milano. Själv stannar hon kvar då hon börjar ett nytt jobb på måndag. Bild: Hanna Rydén

– Speciellt efter helgen var det som att befinna sig i en krigszon. Det var massor av folk i matbutikerna och det slut på varor. Är man i Italien och det är slut på pasta så är det illa, säger 25-åriga ekonomistudenten Ebba Deijenberg Skiöldebrand och skrattar till.

Hon tar det hela med ro och har inga planer på att åka hem till Sverige som andra studentkompisar vid Universitá Bocconi har gjort.

– Jag ska börja ett nytt jobb på måndag så jag vill gärna stanna här. Jag ska göra min praktik på Business Sweden. Men vi får se hur det utvecklar sig. Jag följer hela tiden information från myndigheterna och Världshälsoorganisationen.

Däremot är familj och vänner i Göteborg inte lika lugna.

– De är absolut oroliga. Men de är kanske inte mest oroliga för själva viruset utan mer för att man inte vet vad som kommer att hända; om man behöver isoleras eller inte.

Premiärministern kritiserade vården

Milanobon Karin Ringsell hoppas nu att regeringen ska komma med nya riktlinjer och att hennes hemstad vaknar till liv igen.

– Regeringen har fått hela staden att stanna upp på grund av ett virus som inte är värre än den influensa som vi nästan allihop har haft under januari och februari. Nu går vi bara i väntans tider att regeringen ska ändra åtgärder, men vi vet inte när de kommer, säger hon.

I veckan gick Italiens premiärminister Giuseppe Conte ut och kritiserade vården i regionen Lombardiet för bristande hantering av den troliga första smittobäraren. Det har nu lett till att åklagare inlett en utredning av sjukhus i den regionen.

Den troliga smittobäraren är en 38-årig man som tros ha hunnit smitta sin gravida fru, en löparkompis, tre äldre personer på en bar samt åtta sjukvårdsanställda och patienter, enligt tidningen The Guardian.

Kritiken handlar om att det ska ha dröjt länge innan mannen testades för viruset och sattes i karantän. Han ska ha hunnit träffa läkare vid fyra tillfällen under en period av flera dagar innan symptomen väl togs på allvar.

GP:s Europakorrespondent Hanna Rydén på plats i Milano. Bild: Hanna Rydén
GP:s Europakorrespondent Hanna Rydén på plats i Milano. Bild: Hanna Rydén

LÄS MER: Smittskyddsläkarens uppmaning: "Viktigt att man inte går till arbetet när man är förkyld"

LÄS MER: Bekräftat fall av corona i Göteborg

Bild: Johns Hopkins university
Bild: Johns Hopkins university

Fakta: Antal smittade efter land 27/2 kl 16.00

78 497 Fastlandskina

1 766 Sydkorea

705 Kryssningsfartyg utanför Japan

528 Italien

245 Iran

189 Japan

93 Singapore

92 Hong Kong

60 USA

43 Kuwait

40 Thailand

33 Bahrain

32 Taiwan

26 Tyskland

23 Australien

22 Malaysia

18 Frankrike

16 Vietnam

15 Spanien

15 Storbritannien

13 Förenade arabemiraten

11 Kanada

10 Macao

6 Irak

4 Oman

4 Schweiz

3 Israel

3 Indien

3 Filipinerna

3 Kroatien

3 Österike

3 Grekland

2 Finland

2 Sverige

2 Ryssland

2 Pakistan

2 Libanon

1 Afghanistan

1 Nepal

1 Kambodja

1 Norge

1 Algeriet

1 Belgien

1 Georgien

1 Danmark

1 Nordmakedonien

1 Brasilien

1 Rumänien

1 Estland

1 Egypten

1 Sri Lanka

Källa: John Hopkins University

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.