Aldrig tidigare har en så varm oktober registrerats i Europa, uppger EU:s klimatövervakningsprogram Copernicus.
Aldrig tidigare har en så varm oktober registrerats i Europa, uppger EU:s klimatövervakningsprogram Copernicus. Bild: ANDERS WIKLUND / TT

EU: Varmaste oktober någonsin i Europa

Aldrig tidigare har en så varm oktober registrerats i Europa, uppger EU:s klimatövervakningsprogram Copernicus, vilket norska NTB rapporterar.

ANNONS
|

I år har ett nytt dystert rekord slagits. Oktober har varit den varmaste månaden i Europa – någonsin.

Medeltemperaturen under månaden var 2 grader högre än tidigare oktobermånader mellan 1991 och 2020.

– De allvarligaste konsekvenserna av klimatförändringarna är mycket synliga idag och vi behöver ambitiösa klimatåtgärder vid COP27, säger Copernicus biträdande chef Samantha Burgess och hänvisar till FN:s klimatförhandlingar som just nu pågår i Sharm el-Sheikh, vilket AFP rapporterar enligt Barrons.

Rekordvarmt i flera länder i Europa

Enligt Copernicus har det varligt ”rekordhöga dagliga temperaturer i Västeuropa och en rekordvarm oktober för Österrike, Schweiz och Frankrike”.

Även stora delar av Spanien och Italien slog värmerekord i oktober.

ANNONS

– Även Kanada upplevde en rekordvärme och det var mycket varmare förhållanden än genomsnittet på Grönland och Sibirien, säger Samantha Burgess.

Något kallare temperaturer än genomsnittet kunde ses i Australien, delar av östra Ryssland och i delar av västra Antarktis.

LÄS MER:WHO: Tusentals döda i europeisk hetta

LÄS MER:Rekordvarmt i Göteborg i helgen – kommer hålla i sig

LÄS MER:Så drabbades djuren av extremvädret i Europa

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS