Sommartemperaturer på över 15 grader håller i sig i Göteborg. Söndagens notering på 16,5 grader var topp tre varmaste dagarna så här sent på året de senaste 20 åren.
Sommartemperaturer på över 15 grader håller i sig i Göteborg. Söndagens notering på 16,5 grader var topp tre varmaste dagarna så här sent på året de senaste 20 åren. Bild: Janerik Henriksson/TT

Rekordvarmt i Göteborg i helgen – kommer hålla i sig

Söndagens notering på 16,5 grader i Göteborg var en av de varmaste för årstiden de senaste 20 åren.
– Det avviker flera grader från det normala, säger meteorologen Emma Härenstam.

ANNONS
|

Oktobers sista helg bjöd på strålande sommarvärme. Söndagens 16,5 grader placerar sig på topp tre över de varmaste dagarna i Göteborg sista veckorna i oktober. Bara 2005 och 2019 var varmare, med 17,7 respektive 17,8 grader.

– Det är väldigt milt för årstiden, speciellt så här sent på året. Det avviker flera grader från det normala. Knappa tio grader är mer normalt för årstiden, säger Emma Härenstam, meteorolog vid SMHI.

Enligt Emma Härenstam, meteorolog på SMHI, är det flera grader varmare än normalt.
Enligt Emma Härenstam, meteorolog på SMHI, är det flera grader varmare än normalt. Bild: SMHI

Förklaringen till det milda vädret är den varma luften söderut över Europa.

– Under fredagen passerade ett nordligt lågtryck över norra Norrland som förde med sig den varma luften. Sen förde ett lågtryck utanför brittiska öarna in en portion varmluft, som nådde oss under söndagen, säger hon.

ANNONS

Det milda vädret håller i sig

Det var inte bara i Göteborg som det bjöds på strålande helgväder. I fredags uppmätte Kristianstad den högsta temperaturen någonsin så här sent på året: 19,5 grader.

Det milda vädret i Göteborg på 13 -14 grader kommer att ligga kvar fram till på onsdag, för att sedan sjunka till omkring 10 grader från torsdag och framåt.

– Det kommer vara regn framåt tisdag eftermiddag och kvällen. Sen får vi räkna med skurar under onsdag och torsdag eftermiddagen som hänger kvar in under fredag, säger Emma Härenstam.

Definitionen av meteorologisk höst är fem dygn i rad med dygnstemperatur på under tio grader. Därmed kommer sommaren hänga kvar fram till åtminstone nästa vecka.

– Hösten brukar inträffa under första hälften av oktober så den är väldigt sen. Förra året anlände den 11 november. Men dessförinnan får man gå tillbaka till 2006 för att hitta ett år då det dröjde till november innan hösten anlände, säger Emma Härenstam vid SMHI.

LÄS MER:Gratisaktiviteter på höstlovet i Göteborg

LÄS MER:Guide: Julbord i Göteborg, Halland och Bohuslän 2022

LÄS MER:Tromb och blinkande himmel över Göteborg

ANNONS