Endast var tionde världsledare kvinna: ”Måste snabbt bli en förändring”

Bara tio procent av världens ledare är kvinnor. Och i toppen på de största företagen är siffran sju procent.
– Det måste snabbt bli en förändring, säger Ngozi Okonjo-Iweala och Julia Gillard.

ANNONS
|

Julia Gillard var Australiens första kvinnliga premiärminister (2010-2013) och Ngozi Okonjo-Iweala har varit Nigerias första finansminister och även utrikesminister. När hon nyligen utsågs till den första kvinnliga generaldirektören för världshandelsorganisationen WTO valde en del medier att i rubriken inte nämna hennes kvalifikationer, i vilka också ingår examen på amerikanska prestigeuniversiteten MIT och Harvard.

– Istället stod det ”66-årig farmor”, sa hon vid ett seminarium på tankesmedjan Brookings i Washington häromdagen.

– Vänd på det hela och tänk på vad rubriken skulle varit för en man, sa Julia Gillard.

Brookings är en av världens äldsta och främsta tankesmedjor och har – liksom de flesta i coronatider – webbinarier med både talare och deltagare spridda över hela världen. Okonio-Iweala fanns på sitt kontor i Washington och Gillard i sitt hem i Australien. Tillsammans har de skrivit den nyutkomna boken ”Women and Leadership: Real Lives, Real Lessons”.

ANNONS

Här delar de med sig av sina egna erfarenheter, men de har också intervjuat andra kvinnliga ledare som den förra brittiska premiärministern Theresa May, Norges statsminister Erna Solberg, den tidigare presidentkandidaten Hillary Clinton och Chiles förra president Michelle Bachelet.

Och det går som en röd tråd genom berättelserna att det ställs olika krav på kvinnor och män och att kvinnorna genomgående även bedöms efter utseende och framtoning.

LÄS MER:WTO:s första kvinnliga chef utsedd

”Fick inte prata med en för mjuk kvinnlig röst”

Julia Gillard påpekade vid webbinariet att det är viktigt att ”skala av” politiska meningsmotsättningar och annat traditionellt politiskt för att komma åt hur kvinnor behandlas. Det är enkelt att skylla på politiska åsikter för att skyla över att det finns en underström som innebär att kvinnor råkar sämre ut.

Och Gillard tar Michelle Bachelet som exempel. Bachelets far var general i Chile vid militärkuppen 1973, han greps, torterades och avled. Familjen greps också men flydde sedan till Australien.

Långt senare, när demokratin var återinförd, utsågs Michelle Bachelet till försvarsminister.

– Jag undrade vad hon tänkte i det ögonblicket och frågade henne, sa Gillard. Hennes far hade ju varit en hög militär som gripits, torterats och dött.

Tankarna måste också att gått till faderns öde men Bachelets svar överraskade Gillard.

– Hon sa att hon i första hand tänkte på hur hon talade. Och att hon för sig själv upprepade att hon inte fick prata med en för mjuk kvinnlig röst.

ANNONS

Det handlade om att sätta sig i respekt som försvarsminister.

Män kan istället utnyttja sina röster.

När norska statsministern Erna Solberg fick frågan om vad hon tänkt när hon tillträdde så var det att inte ha ett ansiktsuttryck som en ”bitch”.

– Män kan istället utnyttja sina röster, påpekade både Gillard och Okonjo-Iweala. Män tar mer tid. Men män skulle också kunna utnyttja det genom att tala om viktiga saker som mot den sexism som drabbar kvinnor.

LÄS MER: Feministikon satsar på utbildning

Ägnar sig mer åt utseende än utfört jobb

Hillary Clinton tar i boken upp hur mycket utrymme som medierna och politiska motståndare ägnat åt hennes utseende.

– Hon berättade att under hennes 124 resor som utrikesminister ägnades mer utrymme åt hennes hår, vikt och kläder än åt vad hon framförde, påminde Ngozi Okonio-Iweala och sa att Clinton avundades henne den traditionella huvudbonaden som hon alltid bär.

– Jag förstår, det är praktiskt. Jag behöver inte oroa mig över hur jag ser ut i håret.

Gillard och Okonio-Iweala var överens om att det viktiga för flickor är att tidigt förstå att de är lika mycket värda som pojkarna.

– Go for it, sa Okonio-Iweala som prisade sin far för att han uppmuntrat henne.

Och Gillard inpräntade:

– Håll inte på och omforma ditt beteende för att passa männen bättre.

ANNONS

Varnar för hemmaarbete

Hon sa också att män meriterar sig på vissa jobb genom att börja klockan sju på morgonen och sluta klockan sju på kvällen. Något som kvinnor sällan har möjlighet till med hem och barn.

– Är det verkligen en merit att arbeta på det sättet , frågade hon och varnade för att arbeta hemifrån.

– Kvinnor som arbetar hemifrån syns inte medan männen på plats på jobbet meriteras.

Ngozi Okonio-Iweala påminde om att det ofta finns likhetstecken mellan ledare och styrka och att män definieras som starka.

– Ställ dig frågan vem du är. Styrka är inte bara manligt.

Och Julia Gilllard avslutade:

– För män handlar det om att ha mer rätt än fel och de bygger upp sig utifrån det. Kvinnor funderar mer och vill ha hundra procent rätt för att våga yttra sig.

Både Okonio-Iweala och Gillard var överens om att en kvinna som bryter mark som ledare inte räcker. Det är först när en kvinna följs av en annan kvinna på ledarposter som det verkligen betyder förändring.

LÄS MER:WTO i kris hoppas på nigeriansk nytändning

ANNONS