Nigerias tidigare finansminister Ngozi Okonjo-Iweala har utsetts till ny generaldirektör för WTO. Arkivbild.
Nigerias tidigare finansminister Ngozi Okonjo-Iweala har utsetts till ny generaldirektör för WTO. Arkivbild. Bild: Jean-Christophe Bott/AP/TT

WTO:s första kvinnliga chef utsedd

Världshandelsorganisationen WTO har utsett Ngozi Okonjo-Iweala till ny generaldirektör. Hon blir både den första kvinnan och den första personen från Afrika att chefa över organisationen.

ANNONS

USA:s president Joe Biden gav i början av februari sitt stöd till Nigerias tidigare finansminister Ngozi Okonjo-Iweala, sedan den enda andra kandidaten, Sydkoreas handelsminister Yoo Myung-Hee, meddelat att hon dragit tillbaka sin kandidatur.

"Ett starkt WTO är nödvändigt om vi snabbt och fullständigt ska återhämta oss från den förödelse covid-19-pandemin har orsakat", skriver 66-åriga Okonjo-Iweala i ett uttalande efter utnämningen.

Förre WTO-chefen Roberto Azevêdo lämnade posten i augusti i fjol, ett år innan hans mandat löpte ut, och sedan dess har utnämningen av en efterträdare hamnat i limbo.

"Vår organisation står inför stora utmaningar, men om vi samarbetar kan vi gemensamt göra WTO starkare, snabbare och bättre anpassad till verkligheten", skriver Okonjo-Iweala.

ANNONS

Processen att välja en av åtta kandidater för att efterträda honom väntades bli klar i november i fjol, men USA:s tidigare regering, ledd av president Donald Trump, blockerade utnämningen av Okonjo-Iweala.

Den nya generaldirektören tillträder formellt den 1 mars, och mandatperioden löper till den 31 augusti 2025.

ANNONS