Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Donald Trump tillsammans med doktor Anthony Fauci under ett tal om coronaviruset i slutet av mars. Bild: Alex Brandon

Det har Trump tidigare sagt om corona

Det har nu gått cirka nio månader sedan det nya coronaviruset började sprida sig i USA. Sedan dess har president Trump hunnit säga flera uppseendeväckande saker om viruset – uttalanden som delvis hamnar i ett nytt ljus nu när han själv blivit smittad.

Den 21 februari rapporterade New York times om USA:s första bekräftade fall av covid-19. Den smittade var en man i 30-årsåldern som hade varit i Wuhanprovinsen i Kina. Spola fram till i dag och 7,31 miljoner människor i landet har smittats och 208 000 dött till följd av covid-19.

President Trump spelade länge ner riskerna med smittan och hans administration har fått kritik för att ha agerat långsamt. Under månaderna som gått har Trump också gjort flera uppseendeväckande uttalande om det nya coronaviruset.

Den 10 februari sa han att viruset ”mirakulöst” kommer försvinna när det blir varmare i april. Två veckor senare twittrade han att coronaviruset absolut var under kontroll:

33 faktafel på två veckor

Enligt en analys som CNN publicerat gjorde president Trump 33 felaktiga uttalanden om det nya coronaviruset under de två första veckorna i mars. Det handlade bland annat om tillgängligheten på test, att hans föregångare Obama försvårat provtagning och hur kontakten med Europa påverkades.

Trump sa också att han inte skakade hand med någon vid ett besök i Indien han just gjort, varpå en indisk tidning publicerade sju bilder från resan som motbevisade påståendet.

Den 24 april spekulerade han i att det kanske skulle kunna gå att behandla coronapatienter med UV-ljus och genom att injicera desinfektionsmedel i deras lungor.

Den 29 april stod det klart att över en miljon människor i USA smittats av det nya coronaviruset. Men det berodde på bra provtagningsförmåga snarare än stor smittspridning, menade Trump.

Ville Trump testa färre?

När smittan tog sig in i Vita huset i början av maj förringade presidenten faran för egen del och sa att han ”inte är orolig”.

– Jag kände mig inte alls sårbar, sa han enligt AP när smittad Vita huset-personal senare kom på tal.

Samma månad berättade Trump att han tog malariamedicinen klorokin i förebyggande syfte. Det finns dock inga bevis för att det fungerar ens som behandling och redan 1 april slutade Sahlgrenska att ge det till smittade patienter.

I juni sa Trump på ett massmöte i Oklahoma att att färre coronatester borde genomföras. På så vis upptäcks inte lika många fall och landets statistik skulle se bättre ut. Senare sa tjänstemän i Vita huset att presidenten bara skämtade.

I juli uppgav Trump att 99 procent av alla covid-19-fall är fullkomligt harmlösa.

I slutet av juli smittades åtta av Trumps medarbetare av coronaviruset efter att ha deltagit i ett stort valmöte. Kort därpå avled en av deltagarna, Trumps jämngamla vän och republikanernas presidentkandidat från 2012, Herman Cain. Han hade covid-19 men man har inte kunnat slå fast att han smittades på mötet.

– Tyvärr dog han av det här Kinaviruset, kommenterade Trump.

Donald Trumps rådgivare Hope Hicks på väg från Marine One till Air Force One för att träffa presidenten på Andrews flygbas i Maryland onsdagen den 30 september. Två dagar senare meddelade VIta huset att Hicks, presidenten och presidentens fru Melania har covid-19.
Donald Trumps rådgivare Hope Hicks på väg från Marine One till Air Force One för att träffa presidenten på Andrews flygbas i Maryland onsdagen den 30 september. Två dagar senare meddelade VIta huset att Hicks, presidenten och presidentens fru Melania har covid-19. Bild: Alex Brandon

Bröt mot smittskyddets rekommendationer

I dag fredag meddelande Donald Trump att han och hans fru Melania fått covid-19. Detta strax efter att det blivit känt att presidentens rådgivare Hope Hicks, som paret umgås nära med, smittats. Hicks har fått kritik efter att hon synts tillsammans med presidentparet utan att bära munskydd, något den amerikanska smittskyddsmyndigheten rekommenderar.

Trump har dock uttryckt motstånd mot att bära munskydd och exempelvis hånat demokraternas presidentkandidat Joe Biden för att han alltid bär det.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.