Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Trumps spekulation om coronabehandling: injicera desinfektionsmedel i lungorna

Under Vita husets pressträff spekulerade Donald Trump kring om det hade fungerat att spruta in desinfektionsmedel i lungorna på patienter med covid-19.
Presidentens uttalanden möts nu av stark kritik.
– Det är en vanlig metod som folk använder när de vill ta livet av sig själv, säger en hälsoexpert till NBC News.

Donald Trumps uttalande gjordes under Vita husets dagliga presskonferens angående coronaviruset sent på torsdagskvällen svensk tid.På presskonferensen spekulerade Trump både kring att det kanske skulle kunna gå att behandla patienter med UV-ljus och att injicera desinfektionsmedel i deras lungor.

– Sedan har vi desinfektionsmedel, som slår ut det på en minut. En minut. Finns det ett sätt där vi kan göra något sådant? Genom en injektion, nästan som en rensning. Som ni kan se så går det in i lungorna. Det vore intressant att undersöka det, sa Trump under pressträffen.

Trumps uttalande har under natten möts nu av stark kritik.

– Att tala om att injicera eller att ta in någon typ av rengöringsprodukt i kroppen är ansvarslöst och farligt. Det är en vanlig metod som folk använder när de vill ta livet av sig själv, säger Vin Gupta, global hälsoexpert och lungläkare till NBC News.

"Ta in ljuset i kroppen"

Trumps började spekulera i alternativa metoder för att behandla covid-19 patienter efter att Bill Bryan, som leder avdelningen gällande forskning på USA:s inrikessäkerhetsdepartement, haft en genomgång om hur coronaviruset inte lever lika länge i varma och fuktiga temperaturer. Bill Bryan sa också att viruset "dör fort i solljus" och hur man sett att desinfektionsmedel effektivt tar bort viruset från ytor.

Förutom uttalandet om injektioner fick Bill Bryans genomgång även Trump till att börja fundera högt över om det fanns en möjlighet kring att "ta in ljuset in i kroppen".

Doktor Deborah Birx, som koordinerar Vita husets särskilda arbetsgrupp gällande coronaviruset, bemötte presidentens uttalande genom att säga att hon inte har sett värme och ljus som en behandlingsmetod mot covid-19.

Den demokratiske presidentkandidaten Joe Biden, som av allt att döma kommer att bli den som utmanar Donald Trump om presidentposten när USA går till val i november, var inte sen med att kommentera presidentens uttalanden.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.