Arkivbild. Drogen Captagon har beslagtagits i stor mängd av syriska myndigheter. Landet är tillsammans med Libanon den vanligaste tillverkaren.
Arkivbild. Drogen Captagon har beslagtagits i stor mängd av syriska myndigheter. Landet är tillsammans med Libanon den vanligaste tillverkaren. Bild: SANA via AP

Den här drogen tog Hamaskrigarna innan attacken mot Israel

Hamaskrigarna som gick till attack mot Israel mördade över tusen civila. Inför massakern verkar de ha tagit en drog som tar udden av smärta, rädsla och hunger och samtidigt sänker aggressionströskeln.
Nu har drogen Captagon hittats hos döda Hamaskrigare i Israel.

ANNONS
|

Israeliska Channel 12 rapporterar att drogen Captagon har hittats hos dödade och tillfångatagna Hamaskrigare i Israel. Drogen är känd som ”fattigmanskokain” och har en historia av att användas av jihadister.

När IS-terrorister den 13 november 2015 slog till i Paris och dödade 130 personer på flera platser i staden, bland annat konsertlokalen Bataclan, ska de ha varit påverkade av drogen. Överlevande har vittnat om att terroristerna gick genom konsertsalen ”som zombies”, rapporterar Bild. De ska ha dödat utan tecken på nervositet och utan att visa några känslor.

Tillverkas i Syrien och Libanon

Captagon tillverkas huvudsakligen i Libanon och Syrien. Drogen fungerar som så att den trycker undan smärta, rädsla och hungerkänslor. Den som tar drogen kan hålla sig vaken och koncentrerad under långa perioder. Dessutom höjs dopaminkoncentrationen i delar av hjärnan, vilket gör att självförtroendet stegras till ren eufori, skriver Bild. Brukaren blir mer benägen att ta risker, och tröskeln för att bli aggressiv sänks.

ANNONS

Men drogen tär på kroppen. När hungerkänslor och sömn trycks undan hamnar kroppen snart i förfall.

– Du kan inte sova. Du kan inte ens blunda, glöm det! har en libanesisk Captagonkonsument sagt i en BBC-dokumentär, skriver Bild.

LÄS MER:Svenskt bistånd gick till grupp som nu kopplas till terror

LÄS MER:Vi måste våga börja tvivla på det vi tror oss veta

LÄS MER:Israeliska armén: Flertalet i gisslan vid liv

ANNONS