Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler.
Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler. Bild: Pontus Lundahl/TT

Svenskt bistånd gick till grupp som nu kopplas till terror

Pengar från Vänsterpartiets biståndsorganisation har under flera år gått till projekt med koppling till den palestinska organisationen DFLP.
Dagen efter attacken mot Israel den 7 oktober gick organisationen ut och meddelade att de deltagit i den.
– Det är en skandal, säger biståndsminister Johan Forssell (M).

ANNONS
|

Vänsterpartiets biståndsorganisation (VIF) har gett svenskt bistånd till ett ungdomsprojekt i Palestina. Medlemmar från partiet DFLP har deltagit i projektet.

Projektet genomfördes i samarbete med det danska partiet Enhetslistan och pengarna kommer från den svenska biståndsorganisationen Sida och dess danska motsvarighet. Dagen efter Hamas blodiga attack på Israel gick DFLP:s ledare ut och meddelade att de deltagit i attacken, rapporterar TT.

Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler säger att partiet fick information om DFLP:s inblandning redan i tisdags, men behövde ”verifiera informationen” innan de skickade ut pressmeddelande om detta på fredagen. Enhetslistans bekräftelse kom på torsdagen.

– Vi ser på detta med bestörtning, naturligtvis hade vi inte velat bidra till det projektet om vi visste att det skulle bli på det här sättet, säger han.

ANNONS

V startar utredning

Han säger också att det inte finns något som tyder på att pengar i det här projektet ska ha använts till någon form av våld. Projektet avslutades 2019 och ska inte ha mottagit några svenska biståndspengar sedan dess.

Vänsterpartiet har tidigare kritiserat regeringen för att ha pausat det svenska utvecklingsbiståndet i väntan på en översyn för att se till att pengarna inte går till terror. Aron Etzler står fast vid kritiken.

– Det gör situationen betydligt sämre att dra tillbaka biståndet. Det är vi inte ensamma om att tycka, säger Etzler och menar att även EU har gjort samma bedömning.

Etzler säger också att Vänsterpartiet nu startat en egen utredning för att kartlägga vad som har hänt.

Regeringen: ”Det är skandal”

Bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M).
Bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M). Bild: Caisa Rasmussen/TT

Biståndsminister Johan Forssell (M) kallar det hela för ”en skandal”.

– Vänsterpartiet har använt skattebetalarnas biståndspengar till organisationer som sen har deltagit i attacker på oskyldiga israeler. Jag saknar ord, säger han.

– Det är fortfarande många frågetecken men jag förutsätter att Nooshi Dadgostar nu kommer att lägga alla kort på bordet, säger Forssell.

– Det här handlar ju också om trovärdigheten för det svenska biståndet.

LÄS MER:Få stoppar pengar till Palestina – Sverige sticker ut

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS