Biståndsminister Johan Forssell (M).
Biståndsminister Johan Forssell (M).

Få stoppar pengar till Palestina – Sverige sticker ut

Vi gör som EU-kommissionen. Det var ett av budskapen från regeringen i veckan när de meddelade att det svenska biståndet till Palestina stoppas tillfälligt.
Men i själva verket är Sverige ett av få länder som bryter mot EU:s linje och stoppar utbetalningarna.
Biståndsministern står dock fast vid sitt uttalande.

ANNONS
|

I tisdags blixtinkallade regeringen och SD till presskonferens om det svenska biståndet. Där meddelades det att Sverige stoppar utbetalningen av utvecklingsbistånd till Palestina. Samtidigt fick den svenska biståndsmyndigheten Sida i uppdrag att kontrollera att det svenska biståndet inte hamnat i fickorna på terrorgruppen Hamas.

En av motiveringarna var att Sverige nu agerar i enighet med EU:s linje.

– Flera andra EU-länder har redan gett besked om att de pausar biståndet till Palestina. Nu senast Danmark som både gör en översyn och pausar. Även andra länder som Österrike och Tjeckien. Även EU-kommissionen har på samma sätt gett liknande besked, hette det från biståndsminister Johan Forssell (M).

ANNONS

Men Tjeckien har inte betalat bistånd till Palestina på sex år och en kommissionärs twittrande ledde till stora missförstånd kring EU:s hållning.

Rörig vecka i EU

Vi tar det från början. På måndagen twittrade den ungerske EU-kommissionären Oliver Varhelyi att EU ska stoppa allt bistånd till Palestina. Ganska snabbt visade det sig dock att han agerat på eget bevåg, utan att kolla av med övriga kommissionen och heller inte med ordförande Ursula von der Leyen.

Detta ledde till ramaskri bland EU-politikerna och inte minst den högre representanten för utrikesfrågor Josep Borrell, som kallade till ett möte med EU:s ministrar på tisdagen, rapporterar The Guardian. Under mötet slogs EU:s linje fast: Biståndet till Palestina ska fortsätta. Borell underströk att palestinska myndigheter är en partner till EU.

”En kollektiv bestraffning mot Palestinier skulle vara orättvis och improduktiv … och det var en överhängande majoritet – med kanske två eller tre undantag – av medlemsländerna som tydligt uttalade att samarbetet med Palestinska myndigheter måste fortsätta och biståndet måste fortsätta. Och utbetalningarna ska inte avbrytas”, citeras Borell i ett pressmeddelande.

Han pekade inte ut vilka länder som var dessa undantag, men Sverige och Danmark listas i The Guardians genomgång.

Under måndagen meddelade Österrike och Tyskland att de skulle pausa sina utbetalningar till Palestina. Tyskland har senare ändrat sig och sagt att biståndet bara ska ses över och Tjeckien har som sagt inte betalat bistånd till Palestina på sex år.

ANNONS

Förhandlingar hela tisdagen

I måndags, alltså ett dygn innan presskonferensen med biståndsminister Johan Forssell (M), sa hans partikollega, utrikesminister Tobias Billström att han inte tyckte att biståndet skulle pausas, att det skulle gynna Hamas.

– Biståndet går till krafter som motverkar radikalisering och verkar för demokrati och mänskliga rättigheter. Inget bistånd går till Hamas eller andra terrororganisationer, det behöver betonas, sa han till SvD.

Under tisdagen pågick det förhandlingar mellan KD, SD och L på ena sidan och M på andra sidan. Enligt uppgifter till GP ska stötestenen ha gällt hur hårt organisationer som ska få svenskt bistånd ska ha fördömt lördagens attack.

SD, KD och L var hårdare än M på den punkten och krävde ett starkt avstånd för just attacken i lördags. Exakt vad partierna landade i har inte gått att få fram, men i pressmeddelandet som skickades ut efter tisdagens presskonferens stod följande:

”Inga svenska medel går till aktörer som inte förbehållslöst fördömer Hamas, utför våld, hotar eller uppmuntrar till våld mot staten Israel eller dess befolkning, som driver en antisemitisk agenda och personer som har samröre med sådana aktörer”.

Johan Forssells stab har inte velat kommentera varför bland annat EU-kommissionen användes som exempel till att stoppa det svenska utvecklingsbiståndet. Hans presskommunikatör Karl Opdal hälsar bara följande:

ANNONS

”EU-kommissionen gav ett liknande besked när de tillsatte sin översyn”.

LÄS MER:S om biståndsstoppet: "Helt fel väg att gå"

LÄS MER:Sida: Vi är trygga med att biståndet inte hamnar hos Hamas

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS