Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tre polismän fotpatrullerar förbi Rådhusplatsen i centrala Köpenhamn i slutet på mars under den pågående coronapandemin. När Danmark inleder sitt gradvisa öppnande efter påsk får coronapasset en central roll.  Bild: Johan Nilsson/TT
Tre polismän fotpatrullerar förbi Rådhusplatsen i centrala Köpenhamn i slutet på mars under den pågående coronapandemin. När Danmark inleder sitt gradvisa öppnande efter påsk får coronapasset en central roll. Bild: Johan Nilsson/TT

Danska restauranger öppnar – coronapass och tidsbokning

Idag får restauranger och krogar i Danmark åter ta emot gäster, rapporterar Sveriges radio.
– Folk har ju blivit tokiga av att sitta hemma, nu vill de ut och dricka öl, säger krögaren Svenne Hellgren i Köpenhamn till radion.
Men krögarna är inte helt nöjda – öppningsreglerna har kompletterats med ett inbyggt fartgupp.

På onsdagen får restaurangerna i Danmark återigen ta emot gäster, efter fyra månaders stängning för att minska smittspridningen av covid-19. Det rapporterar Sveriges radio.

Samtidigt som många välkomnar beskedet finns en oro kring de coronarestriktioner som gäller för gästerna som vill sitta inomhus. Att de blir så pass krångliga att gästerna skräms bort.

Gäster behöver boka tid en halvtimme innan, ha med sig ett coronapass som visar att man är färdigvaccinerad, haft covid-19 eller ett negativt covid-test och sätta på sig munskydd om man går iväg från sitt bord.

Danmarks näringsminister Simon Kollerup (S) säger till Danmarks radio att det är ett sätt att se till att det inte blir för många gäster.

– Du kan likna det vid en väg. Där finns det också ibland gupp som gör att du inte kör för fort och det är ett gupp som vi behöver ha i 14 dagar innan vi förhoppningsvis kan öppna helt, säger han till Danmarks Radio.

Kritik från företagare och politiker

Restriktionerna har fått kritik från krögare och politiska partier.

Flera partier i folketinget kräver att bokningskravet ska bort och näringsministern har förklarat sig villig till dialog för att hitta en annan lösning.

– Det är svårt för företagarna att tjäna pengar och de är bekymrade, det är vi också, säger Annette Hyldebrandt, chef för turism- och upplevelseindustri vid branschorganisationen Horesta till Sveriges radio.

Fler lättnader

I dag lättar också många andra restriktioner i Danmark. Det är nu fritt fram för tio personer att träffas inomhus, i stället för fem som hittills. För folksamlingar utomhus blir taket 50 personer i stället för det tidigare taket på tio.

Det går också att besöka muséer, konsthallar, bibliotek och större inköpscentrum och barn och ungdomar får delta i organiserade idrottsaktiviteter inomhus.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.