Portionspåsarna innehåller ingen tobak med däremot nikotin och brukar kallas för vitt snus.
Portionspåsarna innehåller ingen tobak med däremot nikotin och brukar kallas för vitt snus. Bild: Janerik Henriksson/TT

Danska myndigheters oro: Ungdomar stoppar snus i underlivet

Danska myndigheter har fått rapporter om att ungdomar i landet har börjat experimentera med vitt snus. Påsarna stoppas enligt rapporter upp i underlivet, skriver Danmarks radio.

ANNONS
|

Traditionellt snus får inte säljas i Danmark men däremot säljs portionspåsar utan tobak som innehåller nikotin, det som brukar kallas vitt snus. Danmarks nationella institut för folkhälsa uppskattar att upp till 10 procent av danska ungdomar använder vitt snus och nu kommer rapporter om att många dessutom börjat stoppa påsarna på andra ställen än i munnen.

– Jag har hört ganska mycket rykten om detta tidigare, säger Morten Grønbæk, direktör på Danmarks nationella institut för folkhälsa i ett pressmeddelande enligt DR.

Larm från socialstyrelsen i olika delar av landet

Rikke Højland arbetar på danska Sundhetstyrelsen i Holstebro i Danmark och berättar för Danmarks radio att hon hört från flera ungdomar stoppar upp nikotinpåsarna i olika kroppsöppningar och att det oroar henne.

ANNONS

– Det kan vara en del av en festkultur där man utmanar varandra. Men det är säkert också för att dölja att man blivit beroende. Man kanske inte vill att sina föräldrar ska upptäcka det, säger hon till DR.

En tonåring berättar för DR att han under en fest stoppade en nikotinpåse under förhuden och att man efter kunde se att huden blev irriterad.

Charlotte Rømer som arbetar för Sundhetstyrelsen på Nordjylland berättar att hon hört liknande historier från ungdomar som stoppat snuspåsarna under förhuden på en fest och sedan glömt bort påsen där under natten.

– Nästa morgon vaknade han och hans penis var röd och riktigt svullen, säger hon till Danmarks radio.

LÄS MER:Landet utan restriktioner – nu öppnar Danmark igen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS