Arkivbild. Det skulle dröja över 30 år innan Patricia Koptas försvinnande fick någon förklaring.
Arkivbild. Det skulle dröja över 30 år innan Patricia Koptas försvinnande fick någon förklaring. Bild: Johanna Norin/TT

Dödförklarad kvinna från USA hittad på äldreboende i Puerto Rico

Den amerikanska kvinnan Patricia Kopta anmäldes som försvunnen av hennes man år 1992 och dödförklarades några år senare. Men nu, 31 år senare, har hon hittats livs levande – på ett äldreboende i Puerto Rico.

ANNONS
|

När den amerikanska mannen Robert Kopta kom hem en dag år 1992 till sitt hus i Pittsburgh, Pennsylvania var hans fru Patricia spårlöst försvunnen. Han anmälde henne som saknad till polisen och sökandet efter henne fortsatte i många år.

År 1999 dödförklarades Patricia av polisen. Men nu, tre decennier efter hennes försvinnande, har hon hittats levande på ett äldreboende i Puerto Rico.

– Det är en sådan lättnad att veta att hon lever, sa maken Robert Kopta till Pittsburgh Post-Gazette.

Från vardagsliv till religiösa vanföreställningar

Maken Robert Kopta beskriver deras tidiga liv som ett vardagligt förortsliv i Ross Township, där hans fru Patricia pendlade in till Pittsburgh för olika jobb. Hon var en praktiserande katolik som gick till kyrkan varje söndag.

ANNONS

Men med tiden förändrades Patricias beteende. Hon började säga att gud uppenbarat sig för henne och att jorden snart skulle gå under på grund av kärnvapenkrig. I Pittsburgh blev hon snart känd som en ”excentrisk gatupredikant” och fick smeknamnet ”sparven” på grund av sin gängliga gångstil.

Vid ett tillfälle blev hon under en kort period inlagd efter att en läkare diagnosticerat henne med ”storhetsvansinne” och sa att hon visade tecken på schizofreni, rapporterar NBC News. Men Patricia släpptes kort efter det och fortsatte att predika, tills det att hon försvann år 1992.

Vid något tillfälle efter hennes försvinnande, fick maken Robert Kopta brev från Patricia där hon skrev att ”någon var ute efter henne” – en oro hon uttryckt flera gånger tidigare.

Det skulle dröja över 30 år innan försvinnandet fick någon förklaring.

Levde i decennier på Puerto Rico

I juni år 1999, samma år som Patricia dödförklarades, lades en oidentifierad kvinna in på ett äldreboende i Puerto Rico. Hon ville inte berätta något om hennes förflutna, men gav antydningar om att hon ska ha kommit till den karibiska ön via ett europeiskt kryssningsfartyg.

Med åren började kvinnan utveckla demens, och började då berätta mer om sitt liv, säger Brian Kohlhepp, Ross Townships biträdande polischef, enligt NBC News.

ANNONS

Där förblev hon, tills det att en Interpol-agent och socialarbetare på Puerto Rico började ana att det kunde finnas något samband med det kalla fallet och den oidentifierade kvinnan.

År 2022 kontaktade Interpol-agenten polisen i Ross Township, som informerade polisen, varpå en utredning inleddes för att ta reda på vem kvinnan faktiskt var. Ett dna-test bekräftade till sist att det var Patricia Kopta som man hittat på ön.

Enligt tidningen Post-Gazette är den nu 83 år gamla kvinnan kvar på Puerto Rico, och hennes anhöriga vill att hon ska få stanna där då hennes ”mentala och fysiska hälsa” skulle påverkas för mycket av att flyttas. I stället hoppas de att snart kunna åka ner och hälsa på Patricia.

LÄS MER:Man överlevde en månad i djungeln genom att äta maskar och dricka urin

LÄS MER:Maffiamisstänkt hittad efter 16 år – som pizzabagare

LÄS MER:Försvunnen åttaåring hittad efter åtta månader

ANNONS