Storbritanniens premiärminister Boris Johnson skakar hand med EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker efter att ett avtal slutits mellan båda parter för att genomföra Brexit.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson skakar hand med EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker efter att ett avtal slutits mellan båda parter för att genomföra Brexit. Bild: Francisco Seco

EU-ledarna säger ja till nya brexitavtalet

En uppgörelse om brexit har nåtts mellan EU och Storbritannien.
– Den här texten ger juridisk säkerhet, särskilt och framför allt för medborgarna i EU och i Storbritannien, säger EU:s chefsförhandlare Michel Barnier.

ANNONS
|

Intensiva förhandlingar har den senaste veckan mellan EU:s och Storbritanniens brexitförhandlare. Men under torsdagen är det ända in i det sista osäkert om parterna ska hinna komma överens om ett nytt brexitavtal innan toppmötet i Bryssel startar.

Det är medlemsländernas stats- och regeringschefer som träffas under två dagar för höstens ordinarie EU-toppmöte. Flera punkter står på dagordningen, som situationen i Syrien och EU:s långtidsbudget. Men ett ämne är på allas läppar och överskuggar allt annat: brexit.

På torsdagsförmiddagen sa Sveriges EU-minister Hans Dahlgren så här till GP:

– Läget är att vi är mycket nära vad som skulle kunna bli en överenskommelse, men det är fortfarande en bit kvar.

ANNONS

LÄS MER:Strid om budget, brexit och utvidgning väntar i Bryssel

Dahlgren och många EU-topptjänstepersoner med honom har varit med om ett flertal toppmöten gällande brexit sedan britterna röstade om att lämna unionen sommaren 2016. Men aldrig har det varit så ovisst kring utfallet ända fram till upploppet.

Alla satt som på nålar i pressrummet som hör till Europeiska rådet. Ovanligt många journalister var på plats. Varenda sittplats var upptagen, folk satt till och med på golvet. Köerna till kaffeautomaterna ringlade sig långa.

Intresset var enormt. Inte minst märktes det bland den stora mängden brittiska journalister. Om Storbritannien lämnar EU den 31 oktober kunde det här vara sista toppmötet för många av dem.

När klockan närmade sig halv tolv började det surras bland de brittiska journalisterna vid bordet intill om att ett avtal hade slutits. Alla slet för att få det bekräftat. Och strax efter kom nyheten som alla väntade på: EU och Storbritannien hade nått en uppgörelse om brexit:

"När vilja finns, finns det en uppgörelse – och vi har en!", skrev EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker på Twitter klockan 11.34 – drygt 3 timmar innan toppmötets början.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson skrev så här:

”Vi har ett väldigt bra nytt avtal som ger oss tillbaka kontrollen. Nu borde parlamentet se till att få brexit genomfört på lördag så att vi kan gå vidare med andra prioriteringar som levnadskostnaderna, sjukvården, våldsbrott och miljön.”

ANNONS

Johnson är på plats i Bryssel och deltar i sitt första – och eventuellt sista – EU-toppmöte.

I samma stund som nyheten spred sig som en löpeld bland medierna utbrast en journalistveteran ”äntligen!”. Samtidigt tog det fart bland de brittiska journalisterna som i trupp lämnade rummet för att rapportera live hem till sina hemstationer.

Torsdagens överenskommelse nåddes efter intensiva förhandlingar under den senaste veckan. Därför är det inte så konstigt att EU:s chefsförhandlare Michel Barnier såg nöjd och glad ut när han höll presskonferens kort därefter. Han inledde med att tacka förhandlarna på båda sidor:

– Vi har hittat en uppgörelse med Storbritanniens regering för ett ordnat utträde för Storbritannien ur EU och även för ramen för vår framtida relation, säger Barnier och säger vidare:

– Den här texten ger juridisk säkerhet, särskilt och framför allt för medborgarna i EU och i Storbritannien. De här medborgarna har hela tiden varit vår högsta prioritet. Osäkerheten för dem har varat för länge.

LÄS MER:Många tvister på toppmöte i Bryssel

Bild: Matt Dunham

Nordirland kommer att vara kvar i Storbritanniens tullområde, men också vara en "ingångspunkt" till EU:s inre marknad, enligt EU:s chefsförhandlare.

– För gods som ska vidare till EU:s inre marknad kommer Storbritannien att använda EU:s tariffer, säger han.

Barnier bekräftade också att det nordirländska regionala parlamentet – Stormont – får inflytande över processen.

ANNONS

– Fyra år efter att avtalet trätt i kraft kommer parlamentet i Nordirland att få avgöra, med enkel majoritet, om man vill vara kvar i systemet eller inte, säger Barnier.

När själva toppmötet väl startade höll den brittiska premiärministern Boris Johnson ett inledningstal innan stats- och regeringscheferna tog ställning till avtalet. En timma senare stod det klart att alla var överens. Statsminister Stefan Löfven beskrev stämningen som ”bra” utan några meningsskiljaktigheter.

– Vi är överens om att detta är bra. Det är hit vi ville nå. Vi har hela tiden sagt att vi vill ha ett ordnat utträde och det är därför det har lagt ner så mycket tid och arbete på det.

Är detta ett bättre eller sämre avtal för EU och Sverige än Mays avtal?

– Vi har hela tiden siktat på att undvika gränsen på den irländska ön och samtidigt skydda den inre marknaden. Det här avtalet gör det också.

– Den här lösningen liknar mer den som låg på bordet för 1,5 år sedan. Det är inte exakt den lösningen, men liknar den.

Efter toppmötet höll Europeiska rådets ordförande Donald Tusk presskonferens tillsammans med EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, EU:s chefsförhandlare Michel Barnier och Irlands premiärminister Leo Varadkar. Det var överfullt i salen och nästan omöjligt att ta sig in.

ANNONS

– Idag har vi en överenskommelse som gör att vi kan undvika kaos och konflikter mellan EU27 [EU:s 27 resterande medlemsstater] och Storbritannien, säger Donald Tusk som samtidigt understryker att han inte är glad över att EU förlorar sin medlem.

– På ett mer personligt plan känner jag mig ledsen. Jag kommer alltid att vara en ”remainer”, brexitmotståndare, i mitt hjärta. Och jag hoppas att om våra brittiska vänner en dag bestämmer sig för att komma tillbaka, att vår dörr då står öppen.

Men än kan vi inte slå fast att Storbritannien lämnar EU den 31 oktober, det vill säga om knappt två veckor. Den stora frågan är nu om hur det brittiska underhuset kommer att ställa sig till det nya avtalet. En omröstning kommer att ske vid en extra session på lördag i London.

Premiärminister Boris Johnson leder en minoritetsregering med stöd av tio röster från det nordirländska unionistiska DUP, och behöver stöd från oppositionen. Det är inte självklart i den splittring som råder efter den över tre år långa och uppslitande brexitprocessen.

DUP har hittills varit skeptisk till utformningen av brexituppgörelsen men en av de ledande brexitörerna, Jacob Rees-Mogg, uppmanade på torsdagen alla parlamentsledamöter att rösta för.

Utöver det uppmanade Labourledaren Jeremy Corbyn partiets parlamentsledamöter att rösta nej på lördag till den uppgörelse om brexit som EU och Storbritanniens regering kommit överens om.

ANNONS

Han sa att Boris Johnsons överenskommelse är ännu sämre än den tidigare premiärministern Theresa Mays.

– Det bästa sättet att få ordning på brexit är att ge folket möjlighet att säga sitt i en folkomröstning, säger Corbyn.

För att genomföra en ny folkomröstning skulle premiärminister Boris Johnson tvingas att be om ännu en förlängning efter den 31 oktober. Det skulle i så fall bli tredje gången de ber EU om det.

Om britterna röster ned avtalet på lördag ser situationen kärv ut, enligt statsminister Stefan Löfven. Då är man tillbaka till hotet om ett brittiskt unionsutträde utan avtal.

– Säg att det brittiska parlamentet säger nej på lördag, då blir det betydligt kärvare. Vi ska inte säga att det är kört för det. Men det är klart att – och det inser alla – det blir betydligt svårare, för vad ska nästa lösning vara? säger Stefan Lövfen.

Labours förslag skulle enligt The Times kunna stödjas av Liberaldemokraterna, skotska nationalistpartiet SNP och de 21 ledamöter som i september sparkades ut ur de konservativas partigrupp efter att ha röstat emot Johnsons linje för en så kallad hård brexit.

Turerna kring det brittiska EU-utträdet fortsätter.

Eller som Stefan Löfven uttryckte det:

"Ingenting är klart förrän allting är klart."

ANNONS
ANNONS