Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA:s främsta experter i hälsofrågor anser att munskydd är viktiga och skall användas. Bild: Andrew Harnik
USA:s främsta experter i hälsofrågor anser att munskydd är viktiga och skall användas. Bild: Andrew Harnik

Bidens budskap: Hundra dagar med munskydd

Använd munskydd. Den uppmaningen riktar Joe Biden till amerikanerna i talet då han svär eden som president. Rekommendationen gäller i hundra dagar. Biden uppmanar också till vaccination.

Joe Biden och den nya vicepresidenten Kamala Harris intervjuades tillsammans i tv-kanalen CNN natten till fredagen. Och Biden var tydlig när han talade om insatserna som måste ske för att få ned den okontrollerade spridningen av covid-19. Över tretton miljoner amerikaner är, enligt de senaste siffrorna, smittade och fler än 265 000 har avlidit sedan februari. Den högsta dagliga siffran avlidna, drygt 3000, registrerades häromdagen och den senaste är över 2000. Prognosen är att totalt mellan 303 000 och 329 000 kommer ha dött strax före årsskiftet.

Vaccinationer ligger nära i tiden. Men det kommer att ta lång tid innan alla är vaccinerade och det finns även ett utbrett vaccinationsmotstånd i USA. Opinionsmätningar visar att omkring 50 procent tänker avstå.

De tre tidigare presidenterna Bill Clinton, George W Bush och Barack Obama har sagt att de är beredda att vaccinera sig offentligt när de får möjligheten och Joe Biden och Kamala Harris sade samma sak.

LÄS MER: 170 miljoner skäl till att inte erkänna sig besegrad

Vill ha kvar smittskyddsexperten

Biden sade också att han talat med USA:s ledande smittskyddsexpert Anthony Fauci och bett honom att stanna kvar som chef för det nationella institutet för allergier och infektionssjukdomar, NIAID. Fauci har lett institutet under alla presidenter sedan 1984. Fauci ingår i Vita Husets coronateam men har vid upprepade tillfällen kritiserats av Donald Trump. Under valkampanjen antydde Trump att han tänkte avskeda Fauci.

Fauci har inte gått till öppet motangrepp mot Trump men däremot varnat för användning av de desinfektionsmedel som presidenten ansett som intressanta i behandlingen av patienter med covid-19. Fauci uppmanar även till användning av munskydd.

Trump hånade under hela valkampanjen Joe Biden som konsekvent använt munskydd. När Trump kom tillbaka till Vita huset, sedan han behandlats på sjukhus för covid-19, drog han demonstrativt av sig munskyddet inför tv-kamerorna.

LÄS MER: Republikanernas dilemma efter livet med Trump

Ovanligt avslöjande

Att Joe Biden tänker fortsätta uppmana amerikanerna att använda munskydd kommer inte som en överraskning. Däremot är tidpunkten ovanlig. Den nyvalde presidentens tal sedan eden svurits brukar vara visionärt som John F Kennedys ”fråga inte vad ditt land kan göra för dig utan vad du kan göra för ditt land.” Att detaljerat ge anvisningar – som användande av munskydd – tillhör ovanligheterna.

Men Biden sade i intervjun att munskydd – vid sidan av social distansering, arbete hemma och så vidare – kan rädda liv.

Användande av munskydd bestäms i delstaterna och instruktionerna är olika också inom delstaterna. Republikanska politiker har i många fall varit ovilliga att införa krav på munskydd – sedan Donald Trump uttryckt sig negativt – medan demokrater har varit snabbare att fatta beslut.

Det finns dock en gemensam hållning bland alla USA:s främsta experter i hälsofrågor att munskydd är viktiga och skall användas.

Joe Biden sade i intervjun att några republikanska politiker kontaktat honom och gratulerat till segern men att han förstår att de inte vågat göra det offentligt eftersom Donald Trump inte erkänner sig besegrad. Den republikanske senatorn och tidigare presidentkandidaten Mitt Romney säger däremot öppet att Joe Biden vunnit presidentvalet men han är ensam i det republikanska toppskiktet att våga utmana Donald Trump.

Biden sade att han hoppas att Trump kommer att vara på plats den 20 januari. Då svär Biden eden som ny president. Men Biden påpekade att det inte handlar om en personlig önskan utan att han istället ser det som respekt för demokratin och den amerikanska nationen.

LÄS MER: Vita husets kommunikationschef slutar

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.