Om Donald Trump kommer att spendera de närmsta fyra åren på golfbanan eller med att bestrida rättsliga fall är ännu oklart.
Om Donald Trump kommer att spendera de närmsta fyra åren på golfbanan eller med att bestrida rättsliga fall är ännu oklart.

170 miljoner skäl till att inte erkänna sig besegrad

Donald Trump utesluter inte att han ställer upp i presidentvalet 2024. Sedan valet har han samlat in 170 miljoner dollar för framtida utgifter. Trump undersöker också möjligheten att benåda sin familj.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Trump har ännu inte erkänt sig besegrad och kommer troligen aldrig att göra det. Han insisterar fortfarande på att han utsatts för avancerat och systematiskt valfusk. Hans egen justitieminister William Barr har fastslagit att inget fusk som påverkat valutgången förekommit.

Men att Trump inte medger att han förlorat betyder att han kan fortsätta sin valkampanj med insamling av pengar. Nu vädjar han om pengar för sina juridiska utgifter utan att mer detaljerat meddela vilka dessa är. Eftersom Trump kopplar insamlingen till det påstådda valfusket är det enkelt att få intrycket att det är kostnaderna i samband med detta som skall täckas. Men det är inte alls tydligt att så kommer att ske.

ANNONS

Undviker granskning

I vanliga fall släcks konton och kampanjer ner efter valdagen. Då inleds den federala genomgången av hur pengar samlats in och spenderats för att se om något sticker ut som strider mot kampanjreglerna. Men med en fortsatt kampanj är kontot öppet och kan i princip undgå granskning.

Tidigare presidenter har valt att använda sina omfattande databaser av väljare både under och efter presidenttiden. Barack Obama omformade sin till en aktionsrörelse, Organizing for Action OFA, som drev de frågor som han arbetade med som president. Bill Clinton kunde använda sin databas när han startade stiftelsen The Clinton foundation som arbetar med olika biståndsprojekt.

I Donald Trumps fall kan hans databas användas för en ”permanent kampanj” för att ställa upp som presidentkandidat igen 2024. Han antydde vid en julmottagning i Vita huset häromdagen att han har siktet inställt på ännu en presidentperiod eftersom han anser att han berövats den andra mandattiden i årets val.

Med 170 miljoner dollar insamlade på en månad har Trump möjlighet att vara i konstant opposition mot Joe Biden till nästa val. Men han kan även hantera mer närliggande bekymmer.

LÄS MER:Donationer till Trump ifrågasätts

Domstol väntar

Flera rättsliga fall ligger och väntar på Trump i en domstol i New York så fort som han avgår som president. Det handlar i huvudsak om misstänkta skattebrott där han undervärderat sina tillgångar i bland annat fastigheter när han deklarerat men övervärderat dem när han ansökt om lån.

ANNONS

Det finns en rad andra transaktioner som domstolen också intresserar sig för. Trumps dotter Ivanka misstänks ha fått pengar överförda till sina konton fastän de i bokföringen registrerats som konsultutgifter. Till det kommer flera fall där kvinnor anklagat Trump för sexuella trakasserier men också där kvinnor fått betalt från kampanjanslag för att hålla tyst om förbindelsen.

Bill Clinton var under det första året efter sin avgång upptagen med att reda ut just ett flertal fall där han anklagats av kvinnor för sexuella trakasserier. Dessa löstes i godo med ekonomiska ersättningar men de juridiska turerna gjorde Clinton skuldsatt, något som dock reparerades av intäkter för böcker och talarframträdanden. Tidigare presidenter har fördelen att slippa betala för resor, säkerhetsvakter och liknande eftersom detta betalas med offentliga medel resten av deras liv.

LÄS MER:Fler benådningar att vänta från Donald Trump

Planerar benådningar

Att Trump diskuterar hur hans barn Donald jr, Eric och Ivanka skall kunna benådas hänger samman med att alla tre är inblandade i Trumpkoncernens omfattande finanser. Trumps imperium är redan skakat och riskerar svåra ekonomiska problem. Även Ivankas man Jared Kushner finns med på listan liksom Kushners far (som tidigare dömts för ekonomiska oegentligheter) och Trumps personlige advokat Rudy Giuliani.

Ingen är ännu åtalade men presidenten kan benåda även för tänkt brottslighet som uppdagas i framtiden. Gerald Ford benådade Richard Nixon på det sättet.

ANNONS

Men detta är mycket ovanligt och har inte skett någon annan gång i modern tid. Om det blir sådana benådningar kommer de med stor sannolikhet att föras till Högsta Domstolen. En förutsättning är dessutom att det handlar om federala brott som är de enda där presidentens benådningsrätt kan tillämpas. Det samma gäller om Trump skulle försöka att benåda sig själv.

Men med siktet inställt på en andra presidentperiod (vilket konstitutionen ger möjlighet till även när den inte följer direkt på den första ) kan det vara intressant för Donald Trump att engagera sig i tv-projekt där han får ytterligare en kanal till de omkring 88 miljoner följare som han har på sitt twitterkonto. På det sättet kan kan gå förbi traditionella medier, inklusive Fox som han numera anser har svikit honom.

LÄS MER:Så har familjen Trump juldekorerat Vita huset

ANNONS