Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Demonstranter i Albaniens huvudstad Tirana på lördagen.

Albansk minister anklagas för knarkkoppling

Tusentals oppositionella albaner demonstrerade i huvudstaden Tirana på lördagen med krav på att inrikesminister Fatmir Xhafaj ska avgå. Han påstås skydda sin bror, som 2012 dömdes till ett långt fängelsestraff för narkotikabrott, men avfärdar anklagelserna.

Enligt demonstranterna, som även kräver premiärminister Eli Ramas avgång, har brodern med hjälp inrikesministerns inflytande kunnat fortsätta bedriva narkotikahandel. Oppositionen har nyligen offentliggjort en ljudinspelning där en man presenterar sig som inrikesministerns bror och tycks prata med vad som tros vara smugglare.

Inspelningens äkthet är dock inte bekräftad, och åklagarmyndigheten har begärt att den ska analyseras.

Regeringen avfärdar oppositionens anklagelser som ogrundade och politiskt motiverade. Och Fatmir Xhafaj har lovat att avgå om bevis stöder anklagelserna mot honom läggs fram.

I februari klubbade parlamentet igenom en lag som ska möjliggöra kontroller av poliser, i syfte att möta EU:s krav på reformer i kandidatlandet för att motverka korruption och organiserad brottslighet.

Albanien har stora problem med narkotikahandel och korruption. Förra året bestraffades 128 poliser med böter eller andra repressalier, i majoriteten av fallen för inblandning i cannabissmuggling.

Den före detta inrikesministern Saimir Tahiri, politiskt allierad med premiärministern, utreds för närvarande för misstänkta kopplingar till cannabissmugglare.