9 000 testades med återanvända PCR-test – flera gripna

9 000 passagerare på en indonesisk flygplats kan ha PCR-testats med återanvända stickor. Nu har flera anställda på ett statligt läkemedelsbolag gripits, misstänkta för bedrägeriet. Enligt polisen kan de intjänade pengarna gått till att bygga ett hus åt en av de misstänkta, rapporterar BBC.

ANNONS
|

Enligt polisen har uppemot 9 000 personer på flygplatsen i indonesiska Medan på norra Sumatra testats med de återanvända PCR-testen. Bedrägerierna ska ha ägt rum i december förra året.

Personal på det statliga läkemedelsbolaget Kimia Farma ska enligt polisen ha tvättat och ompaketerat teststickorna, som tas i näsan och svalget för att undersöka om en person bär på coronaviruset. Passagerarna behövde uppvisa ett negativt test för att få resa iväg.

LÄS MER:Nya dystra coronarekordet i svenskarnas turistparadis

Flera anställda har nu gripits, misstänkta för bedrägeriet.

Efter larm om att passagerare fått falska positiva test skickades civilklädd polis till flygplatsen för att låtsas vara passagerare.

Bolaget har stämts på stora belopp

När den hemlige polisen testats och fått ett positivt resultat tillbaka genomförde andra poliser en razzia mot testanläggning, där de påträffade de återanvända testkiten.

ANNONS

Polisen har samlat in rapporter från 23 vittnen, uppger lokala medier. Man misstänker att bluffmakarnas intjänade pengar, motsvarande drygt en miljon kronor, använts för att bygga ett hus åt en av de misstänkta.

LÄS MER:Här erbjuds gratis öl – till de som vaccinerar sig

Företaget Kimia Farma har nu sparkat den inblandade personalen och lovat att skärpa den interna kontrollen.

Bluffen kan även komma att stå bolaget dyrt. Två advokater har dragit igång en stämningsprocess där de kräver Kimia Farma på motsvarande cirka 600 000 kronor för varje drabbad passagerare.

Indonesien tillhör de asiatiska länder som drabbats värst av pandemin. Totalt har de runt 1,7 miljoner smittade och drygt 46 000 döda sedan förra våren.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS