Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Två bostadslösa fick olika beslut i rätten

Två bostadslösa kvinnor har fått sina ärenden avgjorda i förvaltningsrätten. Den ena fick bifall, den andra avslag då hon inte sökt minst 15 lägenheter varje dag.

Kvinnorna är båda i 30-årsåldern. Den ena har ett barn och är dessutom gravid. När hon överklagade beslutet från stadsdelsnämnden Askim-Frölunda-Högsbo att inte hjälpa henne till en ny bostad hade hon bott i elva månader på ett jourboende.

Kvinnan uppger att personalen på jourboendet skulle hjälpa henne att ordna ett eget boende. Men de hade aldrig möjlighet att följa med henne på visningar.

Av stadsdelsnämnden fick kvinnan erbjudande om en lägenhet på en ort tio mil från Göteborg. Den tackade hon nej till, med hänvisning till att hon behöver bo i Göteborg där hon kan få hjälp av sin mamma.

Därmed ansåg stadsdelsnämnden att kvinnan inte tagit rimligt ansvar för sin boendesituation och beslutade att hon inte har rätt till fortsatt bistånd för boende.

Beslutet är nu upphävt av förvaltningsrätten, som slår fast att stadsdelsnämnden inte haft rätt att avslå enbart med hänvisning till att hon tackat nej till bostad i en annan kommun.

För den andra kvinnan blev det avslag i förvaltningsrätten. Stadsdelsnämnnden Västra Hisingen hade tidigare beviljat henne boende under 142 dagar i väntan på att hon själv skulle ordna ett boende.

Enligt stadsdelsnämnden hade kvinnan fått boenderådgivning, och varit införstådd med att hon "måste söka minst 10 till 15 bostäder varje dag".

Förvaltningsrätten anser att kvinnan inte är så socialt utsatt att hon har särskilda svårigheter att skaffa bostad på egen hand. Rätten anser därmed att det var rätt av stadsdelsnämnden att avslå hennes ansökan om bistånd till boende.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.