TikTok-stjärnan och melloartisten Theoz vill informera om hur en drunkning kan se ut.
TikTok-stjärnan och melloartisten Theoz vill informera om hur en drunkning kan se ut. Bild: Fredrik Sandberg

Theoz gör dans för att informera om drunkning

Sex av tio svenskar är osäkra på hur det ser ut när någon är på väg att drunkna. Det vill Trygg-Hansa ändra på – med hjälp av TikTok-stjärnan och melloartisten Theoz.

ANNONS
|

– I slutändan hoppas jag att vi kan rädda liv, säger han.

Sprattlande armar och desperata rop på hjälp? Nej, en drunkning ser sällan ut som på film – snarare tvärtom. Men enligt en ny Novusundersökning från Trygg-Hansa är 60 procent av svenskarna osäkra på om de känner igen tecknen.

År efter år har försäkringsbolaget försökt sprida information genom olika kampanjer, med varierande resultat. I år provar de en ny plattform, i hopp om att nå ut till en bredare publik. Frontmannen för årets kampanj är nämligen TikTok-stjärnan och melloartisten Theoz.

”Det är klart att det är lite läskigt”

Theo ”Theoz” Haraldsson, 16, säger i en kommentar till GP att han tycker det känns viktigt att använda sin plattform för att sprida information om hur en drunkning kan se ut.

ANNONS

– Det ser inte ut som man kanske är van vid i filmer och serier. Det är viktigt för folk att förstå och kanske hålla ett extra öga under sommaren när många är ute och badar.

Hur känns det att visa det på det här sättet genom dans? Är det olustigt på något sätt?

– Det är klart att det är lite läskigt när man tänker på att det handlar om en drunkning, samtidigt är tecknen ofta knappt märkbara vilket gör att de inte ser så läskiga ut utan istället kan vara svåra att upptäcka, säger Theoz.

– Jag kände mig väldigt trygg i själva produktionen av dansen och att jag fick svar på frågorna som jag hade om drunkning. I slutändan hoppas jag att vi kan rädda liv.

Genom att lära sig dansen ska man själv kunna lära sig känna igen tecknen.

– Tillsammans med Theoz har vi tagit de vanligaste tecknen på drunkning och gjort steg av det till musik, berättar Alexandra Björnsson, vattensäkerhetsexpert på Trygg-Hansa.

Hon hoppas att videoklippet ska nå den yngre målgruppen på TikTok, men även spridas till en större publik utanför det sociala mediet.

– På lång sikt hoppas vi att det här ska kunna leda till färre drunkningstillbud. Jag vill uppmana alla att ta till sig budskapet. Bada och ha roligt men var försiktig och uppmärksam folk runt omkring. Och om du badar med barn är det hundra procent uppmärksamhet som gäller.

ANNONS

Lär dig känna igen en drunkning

Här är de sex vanligaste tecknen på drunkning som dansen baseras på.

  • Det ser ut som att personen klättrar på en ”osynlig stege” i vattnet utan att ta sig någonstans.
  • Ögonen är slutna.
  • Personen försöker simma utan att komma framåt.
  • Huvudet är bakåtlutat och munnen är öppen.
  • Personen guppar upp och ner vid vattenytan.
  • Personen flämtar eller hyperventilerar.

Källa: Trygg-Hansa

Så här räddar du liv vid drunkning

Förra året omkom 97 personer i Sverige vid drunkningsolyckor. Om du vet hur du ska agera när någon håller på att drunkna kan du rädda liv.

  • Tänk på din säkerhet innan du ingriper.
  • Påkalla omgivningens uppmärksamhet genom att ropa på hjälp.
  • Larma 112, eller be någon annan göra det.
  • Se dig om efter något som flyter, t.ex. en livboj, en lina, en gren eller något annat som kan fungera som förlängd arm. Ha alltid ett föremål mellan dig och den nödställde som du kan släppa om du håller på att bli nerdragen.

Läs mer på Svenska livräddningssällskapets hemsida.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS