Vänsterpartiet vill att SCB börjar föra statistik över etnicitet och religion.
Vänsterpartiet vill att SCB börjar föra statistik över etnicitet och religion.

V vill ha statistik över etnicitet

Vänsterpartiet vill att SCB tar fram statistik över bland annat etnicitet och religiös tillhörighet. Det blev ett överraskande beslut från Vänsterpartiets partikongress som avslutades på söndagen. Med beslutet körde kongressen över partistyrelsen.

ANNONS
|

Tanken med beslutet är att samla in så kallade jämlikhetsdata. De ska innehålla uppgifter om alla diskrimineringsgrunder i gällande lagar. Det handlar även om funktionshinder och hbtq-frågor.

En av motionärerna var riksdagsledamoten Daniel Riazat, som inte ser någon risk med uppgifter om etnicitet eller religion.

- Jag kan inte se hur uppgifter som är anonyma och som handlar om jämlikhet kan utnyttjas. Kritikerna menar att det finns de som vill ha brottsstatistik över etnicitet, det är en helt annan debatt. Det är rasism att koppla ihop brott med etnicitet eller religion. Den debatten är bortspelad för länge sedan, förutom hos vissa moderater som vill värva röster från Sverigedemokraterna, säger Daniel Riazat.

ANNONS

Fler verktyg

Trots att partistyrelsen var emot, så är partiets migrationspolitiska talesperson Christina Höj Larsen glad över att partiet flyttar fram positionerna i den antirasistiska kampen.

- Vi tyckte att vi hade tillräckligt med verktyg i vår verktygslåda när det gäller diskriminering. I ett politiskt samtal där allt mer handlar om etnicitet tyckte vi att det inte ska vara ett sådant fokus, men när det gäller diskriminering så är det viktigt att belysa de frågorna, säger hon.

Men SCB, som är den myndighet som om förslaget skulle bli verklighet skulle föra statistiken, avfärdar idén. Enligt lagen är det nämligen förbjudet att behandla uppgifter som avslöjar ras eller etniskt ursprung, religiös övertygelse, politiska åsikter, medlemskap i fackförening, hälsa eller sexualliv.

- Det är inte tillåtet att samla in statistik över etnisk tillhörighet, säger Nizar Chakkour, pressansvarig på SCB till TT.

ANNONS

Särskild miljonärskatt

Andra frågor där kongressen gick längre gäller bland annat avskaffad karensdag i sjukförsäkringen, att tandvården ska ingå i sjukförsäkringen och att både drift och underhåll av järnvägen ska förstatligas. Att bilprovningen och apoteken ska vara statlig vann också kongressens gehör.

Ett krav på amnesti för de flyktingungdomar som kom 2015 ska får stanna röstades också igenom. De flesta frågor där partistyrelsen förlorade handlade i första hand om ifall kraven skulle stå i valplattformen eller inte, snarare än någon ny politisk inriktning.

I huvudsak fastställde kongressen den föreslagna inriktningen på partiets politik i valet med sex timmars arbetsdag, ett rättvisare skatte- och pensionssystem och en grön investeringsbank på 100 miljarder kronor som huvudfrågor.

Partiet vill se en särskild miljonärsskatt, återinförd förmögenhetsskatt, progressiv kapitalbeskattning och minskade ränteavdrag och slopade rut-avdrag.

- Nu har vi tagit fram ett starkt program för jämlikhet och ekonomisk utjämning. Det är en färdplan för hur Sverige ska bli världens mest jämlika samhälle, sade partiledaren Jonas Sjöstedt i sitt avslutningstal.

Politik om makt

I sitt avslutningstal framhöll Jonas Sjöstedt att Vänsterpartiet är det enda vänsterpartiet att lita på. Han kritiserade statsminister Stefan Löfven för att han vill regera med C och L och att MP pratat om att regera med Moderaterna.

ANNONS

- Det där är att på förhand ge upp jämlikheten och en rödgrön politik som gör skillnad. Då handlar politiken om makt och spel, inte om att förändra Sverige.

- Hur ska man skapa ekonomisk jämlikhet med Jan Björklund? Han som vill sänka skatten för de rika och lönen för de lågavlönade. Alltså, om man vill bygga ett hus, då ska man inte hyra in en rivningsfirma.

TT

Fakta: Kongressbeslut

Sex timmars arbetsdag.

En miljonärsskatt.

Förmögenhetsskatt.

Progressiv kapitalbeskattning.

Minskade ränteavdraget och slopat rut-avdrag.

Nytt pensionssystem.

Stopp för fossildrivna bilar senast 2025.

Säg upp värdlandsavtalet med Nato.

Generösare asylmottagning.

Grön investeringsbank på 100 miljarder.

Tredje juridiskt kön.

Slopad karensdag i sjukförsäkringen.

Tandvården ska vara en del av sjukförsäkringen.

Bilprovningen och apoteken ska vara statlig.

Sverige ska sluta exportera vapen

Plastpåsar ska avskaffas.

AP-fonderna ska inte investera i fossil verksamhet

SCB ska samla in statistik över etnicitet och hudfärg.

Källa: Vänsterpartiet

ANNONS