Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tiotusentals personer skriver årligen högskoleprovet. Våren 2020 ställs det in på grund av det nya coronaviruset. Bild: Sven Lundstedt
Tiotusentals personer skriver årligen högskoleprovet. Våren 2020 ställs det in på grund av det nya coronaviruset. Bild: Sven Lundstedt

Vårens högskoleprov ställs in helt – har aldrig hänt tidigare

Aldrig tidigare har ett högskoleprov ställts in – men på grund av det nya coronaviruset har det nu hänt.
Omkring 70 000 personer kommer inte få skriva provet som för många är vägen in till en universitets- eller högskoleutbildning.

Flera universitet och högskolor har redan vidtagit åtgärder för att minska närvaron på campus, bland annat genom distansundervisning.

Nu har ännu ett beslut fattats, med anledning av det nya coronaviruset, som i högsta grad kommer påverka den högre utbildningen i Sverige: Högskoleprovet våren 2020 ställs in.

LÄS MER: Fortsatt öppna skolor i Sverige

Beskedet lämnades av statsminister Stefan Löfven (S) och Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, på en pressträff på fredagseftermiddagen.

– Det är ett prov som berör många människor som befinner sig på samma ställe under en hel dag. Risken för smittspridning gör att vi nu kan meddela att ansvarig myndighet, UHR, i dag har beslutat att ställa in högskoleprovet den 4 april, sade Matilda Ernkrans på presskonferensen.

LÄS MER: Så påverkas din ekonomi av coronakrisen

"Extraordinär åtgärd"

Närmare 70 000 personer hade i år anmält sig till provet, enligt Matilda Ernkrans, och provet var tänkt att anordnas på 120 orter.

Nu kommer provet inte att anordas alls under våren 2020, vilket aldrig tidigare hänt sedan starten 1977.

– Det här är en extraordinär åtgärd. Det har aldrig tidigare hänt att högskoleprovet har ställs in.

LÄS MER: Beskedet: Ingen Cortège och tentor skrivs hemifrån

Karin Röding, generaldirektör för Universitets- och högskolerådet (UHR) är inne på samma spår:

– Det har inte varit ett lätt beslut att fatta eftersom det påverkar enskilda individer, säger hon i ett pressmeddelande.

Kommer påverka antagningen

Beslutet kommer att få konsekvenser för den som planerat att söka en universitets- eller högskoleutbildning inför hösten.

LÄS MER: Klart: Inga evenemang med fler än 500 besökare

– Vi är mycket väl medvetna om att det är många som genomför högskoleprovet som med det kommer in på sin drömutbildning. Det eftersom högskoleprovet används som urval på högskolan, sade Matilda Ernkrans på regeringens pressträff och fortsatte:

– Ett inställt högskoleprov kommer att få konsekvenser för människor i samband med antagningen till en högskoleutbildning. Regeringen är medvetna om detta och tittar på alla möjliga åtgärder inför höstens antagning.

Något besked kring hur höstens antagning ska hanteras i stället finns inte i nuläget, utan är något som regeringen analyserar just nu, menar Matilda Ernkrans.

LÄS MER: Här är det senaste om coronaviruset

LÄS MER: Regeringen slopar karensdagen – extra ändringsbudget

LÄS MER: Unga med symptom som inte kräver vård får aldrig veta om de haft covid-19

LÄS MER: Så jobbar staden för att begränsa coronavirusets spridning

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.