Ungdomar över 16 år erbjuds coronavaccin

Vaccinerna mot covid-19 har i Sverige hittills endast varit rekommenderade för vuxna över 18 år. Nu rekommenderar Folkhälsomyndigheten att även 16- och 17-åringar vaccineras.

ANNONS
|

Folkhälsomyndigheten meddelar, på en presskonferens på tisdagen, att 16- och 17-åringar kommer att erbjudas vaccin framöver.

– Ungdomarna kan börja vaccineras när regionerna är klara med arbetet att vaccinera de vuxna, och vet att vaccinleveranserna räcker för att påbörja vaccinationen av de yngre, säger Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör.

Myndigheten bedömer att det kan ske tidigast någon gång i augusti, och man arbetar tillsammans med regionerna och Sveriges kommuner och regioner, SKR, för att hitta ett gemensamt datum för hela landet.

LÄS MER:Anders Tegnell om hur regeringens fall kan påverka restriktionerna

FHM: ”Skyddar individer mot sjukdom”

Det viktigaste argumentet bakom det nya beslutet är skyddet för den enskilde individen, menar Johan Carlson.

– Vaccin skyddar individer mot sjukdom. Nu vet vi att ju yngre man är, desto lägre är risken att drabbas av svår covid-19-sjukdom. Men risken är inte noll. Den finns; hittills under pandemin har ungefär 150 16- och 17-åringar med covid-19-diagnos behövt sjukhusvård. Risken för långvariga besvär efter genomgången infektion finns också för unga.

ANNONS

Andra skäl är att vaccinationen kan minska risken för smittspridning, dels i form av utbrott på exempelvis gymnasieskolor men också till andra åldersgrupper i samhället.

LÄS MER:Närundervisning i skolan under höstterminen

Riskgrupper över 12 år kan få vaccin

Pfizer/Biontechs vaccin är godkänt av Europeiska läkemedelsverket, EMA, för användning på personer över 12 år. Folkhälsomyndigheten rekommenderar därför nu även att barn över 12 år, med vissa medicinska tillstånd som definieras av Svenska barnläkarföreningen, kan vaccineras.

För övriga barn, under 16 år, avvaktar myndigheten dock med vaccinerbjudandet.

– Här tycker vi att mer data behövs. Vi vill helt enkelt veta ännu mer först och vara helt säkra på att nyttan för individen, barnet, talar för vaccination även för barn i yngre åldrar – som det redan gör för 16- och 17-åringar.

LÄS MER:Ali Harandi: Då bör vi vaccinera även barn mot corona

16-åringar vaccinerade i andra länder

Andra länder har vaccinerat 16-åringar sedan en tid tillbaka, vilket enligt Johan Carlson innebär att man vet mer om hur säkert vaccinet är för den gruppen.

– Vi är ganska övertygade om att det här kommer fungera väl också för 16- och 17-åringarna, säger han vid presskonferensen på tisdagen.

LÄS MER:Nioåring fick vaccin – efter pappans skämt

LÄS MER:Karta: Så många har vaccinerat sig i din region 16/6

LÄS MER:Vaccinleveransen knappt över miniminivån för Västra Götaland

ANNONS