Ulf Kristersson om LVU-kampanjen: ”Det här är farligt på riktigt”

Regeringen vill se ordningsvakter inne på socialkontor, och stärka socialtjänsten för att motverka ryktesspridning. Bakgrunden är den desinformationskampanj som gått ut på att socialtjänsten kidnappar barn med invandrarbakgrund.
– Det här är farligt på riktigt, säger statsministern Ulf Kristersson (M). Välkommet, men socialtjänsten behöver mer resurser, menar fackförbundet Vision.

ANNONS
|

Som ett svar på en uppmaning från Sveriges kommuner och regioner (SKR) lägger regeringen nu fram en rad åtgärder mot desinformationskampanjen mot socialtjänsten.

Kampanjen har gått ut på att socialtjänsten skulle kidnappa barn med invandrarbakgrund.

– Det vi har sett under en tid är en omfattande desinformationskampanj mot svensk socialtjänst. Det här är systematiserat. Det handlar väldigt ofta om familjer som sprider, och får hjälp att sprida filmer, som handlar om att socialtjänsten kidnappar barn med muslimskt ursprung, säger statsministern Ulf Kristersson (M).

Nu vill regeringen att det ska bli möjligt att ha ordningsvakter på socialkontor, och stärka socialtjänsten för att motverka ryktesspridning.

ANNONS

– Idag får man inte använda ordningsvakter för att skapa trygghet vid en entré på socialtjänsten. Det vill vi ändra på, säger justitieministern Gunnar Strömmer (M).

Gunnar Strömmer säger att regeringen ger en utredare i uppdrag att se hur skyddet för offentliganställdas personuppgifter kan stärkas. Det handlar om att titta på om det går att skapa en tröskel där det inte går lika snabbt att få ut personuppgifter, för att inte människor ska agera i affekt.

Regeringen ger också myndigheten för psykologiskt försvar resurser för att stärka förmågan att hantera den här typen av kampanjer. Det handlar om påverkan på Sverige från utländska aktörer. Myndigheten ska också stärka samverkan med andra länder som varit utsatta för den här typen av desinformationskampanjer.

– Vi kommer stärka lagstiftningen som skyddar offentliganställda och deras personuppgifter, säger Ulf Kristersson.

”Socialtjänsten kidnappar inte barn”

Socialtjänstministern Camilla Waltersson Grönvall (M) säger att det är barnen som kommer i kläm när socialtjänsten inte kan utföra sitt uppdrag.

– Det handlar om att möta desinformationen där den finns, säger hon.

Svenska institutet ska få i uppdrag att stötta socialtjänsten, när det gäller information som sprids i olika delar av världen. Även trossamfund ska inkluderas i uppdraget.

Sverige har en stolt historia vad gäller arbetet med utsatta barn, påpekar statsministern. Han säger att det är en hög lägstanivå för hur barn har det i Sverige jämfört med många andra länder, men att staten eller kommunen ibland behöver kliva in.

ANNONS

– Sverige har systematiskt påpekat att barn har egna rättigheter, som inte någon annan styr över, säger han.

Kristersson säger att man i värsta fall behöver omhänderta ett barn, enligt lagen om vård för unga (LVU), mot den vuxnas vilja.

– Vad som numera allt oftare händer är familjer som säger sig inte lita på socialtjänsten, säger Ulf Kristersson.

På en fråga om det finns en risk att det blir ännu mer spinn på kampanjen i och med pressträffen svarar Kristersson:

– Ja, den risken finns. En del kommer säkert triggas av detta och sprida ännu mer information.

Fackförbundet Vision ser positivt på regeringens förslag för att minska desinformationen och öka skyddet av medarbetare.

– Vi är glada att regeringen lyssnat på Visions medlemmar och att vårt arbete gett resultat. Socialtjänstens medarbetare måste vara trygga på jobbet för att kunna ge det stöd och den hjälp som utsatta barn, unga och vuxna har rätt till, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision i ett pressmeddelande.

Samtidigt menar fackförbundet att det behövs mer resurser för att minska arbetsbelastningen och arbeta förebyggande med tidiga insatser, och att det finns en obalans mellan kraven på socialtjänsten och resurserna.

– Det är en oacceptabel situation idag. Vi är inte nöjda förrän den faktiska tryggheten för medarbetarna inom socialtjänsten har blivit verklighet, säger Veronica Magnusson.

ANNONS

LÄS MER:Socialtjänsten ska stoppa gängen genom att omhänderta barn

LÄS MER:Gunnar Strömmer: Så ska gängen krossas

LÄS MER:Maria Malmer Stenergard: Sverige måste ha rätt invandring

LÄS MER:Regeringen presenterar nya åtgärder mot kriminella gäng

LÄS MER:Regeringen vill ta krafttag mot mäns våld mot kvinnor

ANNONS