Sveriges statsminister Ulf Kristersson.
Sveriges statsminister Ulf Kristersson. Bild: Javad Parsa

Ulf Kristersson: Korankrisen ökar risken för brutala terrorangrepp

Nu uttalar sig statsminister Ulf Kristersson (M) om den rådande korankrisen.
”Den ökar risken för brutala terrorangrepp”, skriver han på Instagram.

ANNONS
|

Vidare skriver Kristersson att de ”samordnade desinformationskampanjer som Sverige nu utsätts för försämrar situationen för svenska medborgare och företag utomlands, och försvagar säkerheten inom landet.”

Det här är den första kommentaren från statsminister Ulf Kristersson om den diplomatiska kris som utlösts efter den senaste tidens koranbränningar, som skapat stora protester i den muslimska världen.

Tidigare idag har ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin, hållit en presskonferens tillsammans med Myndigheten för psykologiskt försvar för att informera om arbetet som görs för att bekämpa de aktörer som just nu på olika sätt försöker ”försvaga Sverige”.

”Bli inte en nyttig idiot”

På sociala medier tar Kristersson även tillfället i akt att bemöta vad han kallar ett vanligt missförstånd:

ANNONS

"Svenska staten utfärdar inte tillstånd att bränna kopior av koranen. Däremot utfärdar polisen tillstånd för allmän sammankomst – en rätt som är grundlagsfäst i Sverige. Hur den rätten sedan utnyttjas är upp till var individ att själv bestämma. Staten garanterar rätten till yttrandefrihet, men står inte därmed bakom några politiska budskap”.

I övrigt ligger stort fokus i inlägget på att uppmana till försiktighet vad gäller att sprida vidare falsk information och vikten av att vara källkritisk.

”Bli inte en nyttig idiot för andras intressen”, skriver statsministern som skriver under inlägget med orden ”Dela gärna vidare.

På onsdagen meddelade även Säkerhetspolisen, SÄPO, att terrorhotnivån mot Sverige fortsatt ligger på en förhöjd nivå, en trea på en femgradig skala.

LÄS MER:Korankrisen i fem punkter

LÄS MER:Stora protester mot Sverige och Danmark - viftas med vapen

LÄS MER:Därför tiger regeringen: "Mycket som sker"

ANNONS