President Erdogans talesperson Fahrettin Altun. Arkivbild.
President Erdogans talesperson Fahrettin Altun. Arkivbild. Bild: Burhan Ozbilici/AP/TT

Turkiet rasar mot Erdogan-docka i Stockholm

Turkiet anklagar Sverige för löftesbrott sedan en docka föreställande president Recep Tayyip Erdogan hängts utanför Stockholms stadshus på torsdagsmorgonen. Det rapporterar Dagens Nyheter. Enligt SVT Nyheter har Sveriges ambassadör i Turkiet kallats upp till samtal efter händelsen.

ANNONS
|

Under torsdagsmorgonen arrangerades en politisk protest utanför stadshuset i Stockholm. Under aktionen hissades en docka föreställande Turkiets president president Erdogan upp i fötterna till budskapet: ”Ta nu chansen och avgå, så du slipper hamna uppochner på Taksim-torget”.

Fördöms av utrikesministern

Aktionen publicerades på Twitter men fick inte mycket uppmärksamhet i Sverige till en början.

Under dagen började turkiska medier höra av sig till regeringen, säger Tobias Billströms (M) pressekreterare Anna Erhardt till DN. Först då lade regeringen, genom utrikesministern, ut en kommentar på Twitter där de kallar agerandet för avskyvärt.

Men inlägget räcker inte, hävdar företrädare för Turkiet – att det över huvud taget kunde ske ska tolkas som ett löftesbrott.

ANNONS

Kan hota Nato-medlemskap

Erdogans talesperson, Fahrettin Altun, skriver på Twitter att "det här är bevis för att svenska myndigheter inte har tagit de nödvändiga stegen mot terrorism, som de har hävdat på sistone". Han skriver också att Sverige behöver hålla sina löften för att gå med i Nato.

Dockan är nedplockad, men enligt SVT Nyheter har Turkiet kallat upp Sveriges ambassadör till samtal och ett möte ska ha hållits under torsdagseftermiddagen. Vad som sagts under mötet är oklart, meddelar Tobias Billströms pressekreterare Anna Erhardt till SVT Nyheter.

ANNONS