Trump ringer Danmark - men dissar Sverige

Den nyvalde presidenten Donald Trump ska prata i telefon med danska statsministern Lars Løkke Rasmussen. Men något samtal med Stefan Löfvén blir inte av - än.

ANNONS
|

På en presskonferens inför partiet Venstres nationella kongress som pågår just nu kommer statsministern Lars Løkke Rasmussen vara tvungen till att gå tidigare.

Orsaken till det är ett telefonmöte - med Donald Trump.

Statsministern i Danmark har tidigare varit tydlig med att han har föredragit Hillary Clinton som Barack Obamas efterträdare, vilket alla andra partier i riksdagen inte har hållit med om, skriverTV2.

Efter att det i förra veckan stod klart att Donald Trump skulle plocka upp stafettpinnen efter Barack Obama riktadeLars Løkke Rasmussen trots hans tidigare förhoppning på Hillary Clinton en hälsning till Trump:

- Det är bra att det nu står klart vem som ska leda USA under de kommande fyra åren, och jag vill gratulera Donald Trump till valet, sa Lars Løkke Rasmussen efter att den nya presidenten presenterades.

ANNONS

Talade om situationen i Syrien

Det finns dock en bred enighet om att Danmark bör ha ett nära samarbete med USA.

GP har tidigare skrivit om att Donald Trump har talat i telefon med Rysslands president Vladimir Putin.

Samtaletska då ha handlat om vilka åsikter de har gällande bekämpandet av internationell terrorism och extremism, men även situationen i Syrien.

Bägge parterna ska då ha kommit överens om att man ska försöka upprätthålla telefonkontakt såväl som en konstruktiv dialog med den nya administrationen, men också att boka in ett fysiskt möte framöver.

"Det kommer ju ske så småningom"

Trump har också varit i telefonsamtal med Frankrikes president Francois Hollande och Kinas president Xi Jingping tidigare.

Men om den nyvalde presidenten väljer att ringa till Sverige när han är igång med nätverkandet är enligt Jonatan Holst, Stefan Löfvens presssekreterare, okänt.

- Jag vet inte varför Trump och Lars Løkke Rasmussen ska talas vid, jag vill inte spekulera i det. Det kommer ju ske så småningom att Trump och Stefan Löfvén ska prata också, men det finns inga planer för det i dag, säger Jonatan Holst, pressekreterare för Stefan Löfvén.

ANNONS