Tredje dos till alla vuxna och vaccinpass på tillställningar

Alla över 18 år ska erbjudas en tredje dos vaccin och vaccinbevis kan öppna dörren för arrangemang utan restriktioner.
– Med vaccinationsbevis och hög vaccinationstäckning är förhoppningen att vi ska slippa föra in andra restriktioner, säger socialminister Lena Hallengren på en presskonferens på onsdagen.

ANNONS
|

Den 29 september släpptes flera coronarestriktioner i Sverige. Det handlade exempelvis om deltagartak för privata sammankomster och hur stora sällskap som var tillåtna på serveringsställen, men Folkhälsomyndigheten släppte även på rådet att jobba hemifrån.

”Ur smittskyddssynpunkt” skulle verksamheter och arrangörer kunna bedriva sina verksamheter lite mer ”som vanligt”. Men Folkhälsomyndigheten hade kvar brasklappen att det skulle kunna komma nya åtgärder om smittläget förändrades.

Igår kom siffror från Västra Götalandsregionen om att antalet fall av covid-19 ökade med 63 procent jämfört med veckan innan. Det handlade om 1 084 nya fall.

På onsdagsmorgonen höll regeringen pressträff om pandemiåtgärder tillsammans med Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

ANNONS
Kulturminister Amanda Lind, socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell höll presskonferens under onsdagsmorgonen.
Kulturminister Amanda Lind, socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell höll presskonferens under onsdagsmorgonen. Bild: Jonas Ekstromer/TT

Socialminister Lena Hallengren inleder med att berätta om att antalet fall har ökat i många länder, men att smittspridningen i Sverige är jämförelsevis låg. Men den 1 december träder ett beslut om vaccinationsbevis i kraft.

– Det är just vaccinationsbevis vi talar om, inte bevis om tillfrisknande eller negativt test. Det är viktigt att komma ihåg för den som inte kan vaccinera sig ska kunna visa ett läkarintyg, säger hon och tillägger att det är just vaccinet som gör det möjligt att hålla verksamheter öppna.

Alla över 18 ska få tredje dos

Just nu vaccineras svenskar över 65 år och några andra grupper, som personal inom äldrevård, med en tredje dos coronavaccin. Nu ska alla mellan 18 och 65 år erbjudas en tredje dos cirka ett halvår efter sin andra dos. Det finns just nu god tillgång på vaccin, enligt Karin Tegmark Wisell. Äldre och riskgrupper ska, precis som vid tidigare doser, få erbjudandet först.

– Den som har störst behov av det extra skyddet mot sjukdom, som den extra dosen ger, ska få den först med förtur, säger hon.

Folkhälsomyndigheten har gjort en prioriteringslista för den tredje dosen, men det ligger på regionerna att lägga upp arbetet.

Den tillfälliga covid-19-lagen och serveringslagen föreslås också förlängas i ytterligare fyra månader. Det gör det möjligt för regeringen att snabbt återinföra vissa smittskyddsåtgärder.

ANNONS

– Med vaccinationsbevis och en hög vaccinationstäckning är förhoppningen att vi ska slippa föra in andra restriktioner, säger Lena Hallengren.

Hon fortsätter:

– Det sista regeringen vill är att föra in nya restriktionen. Vi vill, som alla andra, att den här pandemin ska vara över. Men vi måste vara redo att hantera ett sämre läge, säger socialministern.

Vaccinationsbevis ska öppna dörrar

Folkhälsomyndigheten får i uppdrag att ta fram underlag för både införande och avvecklande av eventuella smittskyddsåtgärder. Underlagen ska vara klara 30 november respektive 14 december, enligt kultur- och demokratiminister Amanda Lind.

– Det är ett viktigt uppdrag för att kunna planera för träffsäkra, ytterligare smittskyddsåtgärder, och för att ge dem som berörs av både nuvarande och kommande begränsningar möjlighet att planera sin verksamhet, säger hon.

Vaccinationsbevisen ska göra så att arrangörer ska slippa begränsa offentliga tillställningar i enlighet med Folkhälsomyndighetens råd, exempelvis när det gäller antal deltagare och kravet om att deltagare ska sitta ner och hålla ett visst avstånd. Arrangörer ska alltså kunna välja att inte använda sig av vaccinationsbevis, men då måste de följa de gällande rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten. Vaccinationsbevisen planeras att föras in den 1 december.

De typer av evenemang som räknas in är evenemang inom idrott och kultur, men även gudstjänster. Det finns även vissa tillställningar som inte ingår, som exempelvis konferenser, där det finns ett förslag ute på remiss.

ANNONS

LÄS MER:Här är FHM:s förslag på restriktioner från december

LÄS MER:Coronafallen ökar med 63 procent i Västra Götaland

ANNONS