Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tidigare minister tillbaka i politiken

För drygt tre år sedan avgick statsrådet Aida Hadzialic, 32, från politiken efter att ha kört bil med alkohol i blodet. Nu ser hon ut att återvända till politiken på regionnivå.

Socialdemokraten Aida Hadzialic, tidigare gymnasie- och kunskapslyftsminister i Stefan Löfvens regering, föreslås bli nytt förstanamn och finansborgarråd i opposition för Socialdemokraterna i Region Stockholm. Det meddelar valberedningen för partiet i Stockholms län på en pressträff under tisdagen.

– Jag är glad och hedrad över att en enig valberedning föreslagit mig, säger Hadzialic som när hon utnämndes till minister blev det yngsta statsrådet någonsin.

Hon avgick emellertid ur regeringen för drygt tre år sedan efter att ha kört bil efter att ha druckit alkoholhaltiga drycker. Hon fastnade i en nykterhetskontroll vid Öresundsbron den 11 augusti 2016.

Hadzialic ska då ha haft 0,10 till 0,15 milligram alkohol i utandningsluften. Det motsvarar en alkoholhalt i blodet på 0,2 promille. Vid en presskonferens två dagar senare meddelade hon sin avgång.

– Det var naturligtvis jobbigt för mig, mitt största misstag. Men jag tog ansvar för det och har sedan dess jobbat inom näringslivet och fått mycket erfarenhet, säger Aida Hadzialic till Hallandsposten.

Hur har det varit att vara utanför politiken?

– Jag har tyckt om att göra något annat. Jag har jobbat mycket inom näringslivet med Nordens och Sveriges roll i världen, och det är något jag vill ta med mig om jag nu blir gruppledare för regionoppositionsråd i Stockholm.

Hon har tidigare varit statsråd, kommunråd i Halmstad och arbetat som konsult i näringslivet. Aida Hadzialic vill nu bidra till en starkare Stockholmsregion som i sin tur ska leda till ett starkare Sverige.

– Jag vill arbeta för en mer jämlik och tillgänglig välfärd i Stockholm, en konkurrenskraftigare Stockholmsregion. Samtidigt har vi ett Brexit på gång, och det innebär att vi kan öppna fler möjligheter att attrahera nya jobb, investeringar och kompetens här, säger Aida Hadzialic.

Valet av det nya regionrådet, som efterträder avgående Erika Ullberg, sker formellt den sjunde september.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.