Den tredje svensken någonsin ska skickas ut i rymden.
Den tredje svensken någonsin ska skickas ut i rymden. Bild: Joel Kowsky

Svensk astronaut ska skickas ut i rymden

Nu är det klart: Arbetet med att skjuta upp den tredje svensken någonsin i rymden har påbörjats. Vem som är näst på tur att skickas till rymden är ännu inte klarlagt, men enligt Europeiska rymdorganisationen väntas raketen skjutas upp redan inom ett år.

ANNONS
|

Det var i tisdags som Rymdstyrelsen och den Europeiska rymdorganisationen ESA skrev under en avsiktsförklaring gällande att skicka Sveriges nästa astronaut till den internationella rymdstationen, ISS.

– Sverige är en framstående rymdnation med hög status i den globala rymdsektorn. Nu påbörjas arbetet med att få till en ny svensk astronaut som gör att Sverige behåller och utvecklar vår position i det internationella rymdsamarbetet, säger Rymdstyrelsens generaldirektör Anna Rathsman i ett pressmeddelande.

Rymdresan finansieras med hjälp av ett samarbete mellan Rymdstyrelsen i Sverige, Swedish Space Corporation och Försvarsmakten. Även Saab och FAM är med som medfinansiärer till projektet.

Planerar avfärd inom ett år

Tanken är att avfärden ska äga rum inom ett år, men innan uppskjutningen är det många processer att gå igenom. Bland annat ska astronauten utvärderas och godkännas av ESA och Nasa.

ANNONS

Tidigare svenska astronauter som varit i rymden är Christer Fuglesang, som varit på besök i rymden två gånger, 2006 och 2009, under totalt 27 dygn.

2019 var det den svensk-amerikanska Nasa-astronauten och marinbiologen Jessica Meirs tur att skjutas upp i rymden. Där stannade hon i hela 205 dagar.

Vem som är näst på tur är ännu inte offentliggjort, men enligt Aktuellt kan det vara frågan om ingenjören och den tidigare stridspiloten Marcus Wandt från Linköping.

Marcus Wandt ut till reserv i ESA:s astronautgrupp.
Marcus Wandt ut till reserv i ESA:s astronautgrupp. Bild: Fredrik Sandberg/TT

I slutet av november 2022 valdes Marcus Wandt, av totalt 22 500 sökande, ut till reserv i ESA:s astronautgrupp, efter att hans fru Karina tipsade honom att ansöka. Sedan dess har han väntat på att tilldelas ett uppdrag.

LÄS MER:Sveriges nya astronaut: Frun tipsade mig

LÄS MER:Detta är Nasas nya rymddräkt

LÄS MER:Nya månfarare utsedda – svenskan inte med

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS