Strömmer om nya förslaget mot terror: ”Måste kunna slå tillbaka”

Sverige har efter koranbränningen pekats ut som en legitim terrormåltavla. Nu vill regeringen göra det brottsligt att delta i eller finansiera en terrororganisation – även den som lagat mat till terrorister kan dömas.
– Det här tar sikte på en massa aktiviteter kopplade till en terrororganisation, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).

ANNONS
|

På en pressträff i tisdags kväll – där statsminister Ulf Kristersson (M) och Mikael Tofvesson, avdelningschef vid Myndigheten för psykologiskt försvar deltog – framkom att Sverige nu är utsatt för en kraftfull påverkanskampanj och pekas ut som en legitim måltavla för terrorattacker.

Bakgrunden är den koranbränning som högerextreme Rasmus Paludan gjorde utanför Turkiets ambassad i Stockholm nyligen, och dessförinnan den Erdogan-liknande docka som hängdes utanför stadshuset i huvudstaden.

Brottsligt laga mat till terrorister

Nu går regeringen vidare med ett lagstiftningsarbete som startades efter terrordådet på Drottninggatan i Stockholm 2017.

Vid halvårsskiftet i år ska det bli brottsligt att vara med i en terrororganisation eller att stödja terror på olika sätt. Det kan till exempel handla om att utföra tjänster som underlättar för terrorism, som att laga mat, sätta upp tält eller skjutsa terrorister, men också att sponsra terror ekonomiskt.

ANNONS

Enligt justitieministern är det en rejäl utvidgning av dagens terrorlagar som nu sker.

– Dagens terrorlagstiftning räcker inte till, den behöver bli kraftfullare för att vi med full kraft ska kunna stå upp mot terror hot och slå tillbaka mot terrorister och olika aktörer som understödjer terrorbrottslighet, säger Gunnar Strömmer.

Turkiet kräver mer

I Sveriges och Finlands Nato-avtal med Turkiet ingår att stärka kampen mot terrorism. Strömmer poängterar dock att dagens skärpning har varit planerat sedan långt innan dess.

Från turkiskt håll har det riktats krav på att Sverige ska agera hårt mot till exempel viftande med PKK-flaggor. Den kurdiska organisationen PKK klassas i EU som en terrororganisation, men något sådant förbud kommer det inte att bli, enligt Strömmer.

– Vi har ju en vidsträckt yttrandefrihet och i den ingår en demonstrationsfrihet. Att delta i en demonstration eller annan opinionsyttring är ingenting som kriminaliseras, säger han.

Straffskalan i den utvidgade terrorlagstiftningen kommer att ligga på fängelse i två till åtta år. Den som anses ha haft en ledande position inom en terrororganisation kan dock få betydligt högre straff, upp till livstid.

Kristersson vädjade: Se den stora bilden

När statsminister Ulf Kristersson (M) tog emot Finlands motsvarighet Sanna Marin för ett bilateralt möte på tisdagen menade han att den skärpta terrorlagstiftningen kommer att vara en viktig hörnsten i Sveriges arbete mot terror – både inom Sverige och gentemot andra länder.

ANNONS

– Oavsett om det handlar om terror för att skada Sverige eller andra länder, säger han.

Han framhöll också att de aktioner som skett i Sverige senaste tiden, däribland koranbränningen utanför Turkiets ambassad, varit till skada för Natoprocessen och komplicerat dialogen med Erdogan.

– Låt oss kyla ned situationen och fokusera på den stora bilden, det som är viktigt på riktigt, att stärka Sveriges nationella säkerhet genom ett fullvärdigt medlemskap i Nato.

Sanna Marin gav på mötet en försäkran om att Finland fortsatt vill gå hand i hand med Sverige in i Nato.

LÄS MER:Kristersson: ”Nyttiga idioter för krafter som vill Sverige illa”

LÄS MER:Kristersson samlar partiledarna efter koranbränningen

LÄS MER:Relationerna mellan regeringen och SD pressas av Natokrisen

ANNONS