Kristersson: ”Nyttiga idioter för krafter som vill Sverige illa”

Tonläget med hat, hot och desinformation mot Sverige har ökat kraftigt efter koranbränningen.
Sverige pekas ut som ett antimuslimskt land – och ett legitimt mål för terror.
– Vi lever i en farlig tid just nu. Oförsiktiga och omdömeslösa handlingar kan lätt trigga igång en serie av ännu värre saker, säger statsminister Ulf Kristersson (M).

ANNONS
|

På tisdagskvällen höll Ulf Kristersson en pressträff om säkerhetsläget efter den vrede som just nu riktas mot Sverige i en rad muslimska länder. Det som fått känslorna att hetta till är framför allt högerextreme Rasmus Paludans koranbränning utanför Turkiets ambassad i Stockholm nyligen. Men också den Erdogan-docka som hängdes upp utanför stadshuset i huvudstaden har retat upp människor.

Kristersson menade att det är viktigt att nu försöka kyla ned den situation som uppstått efter aktionerna. Han förklarade också att Sverige står upp för sin breda yttrandefrihet, men att det är viktigt att förstå att handlingar kan få konsekvenser:

– Individer som genomför dessa blir nyttiga idioter för krafter som vill Sverige illa.

ANNONS

”Islamfientligt”

Medverkade gjorde också Mikael Tofvesson, avdelningschef på Myndigheten för psykologiskt försvar. Han rapporterade att myndigheten i dag ser ett ökat tryck på Sverige, i form av hat, hot och desinformationskampanjer. Vreden finns främst i muslimska länder men också Ryssland står bakom försök att påverka bilden av Sverige.

– Sverige målas ut som ett islamfientligt land och ett land som tillåter koranbränningar och att det sker med statens medverkan, säger han.

Statsminister Ulf Kristersson (M) och Mikael Tofvesson, avdelningschef för operativa avdelningen på Myndigheten för psykologisk försvar, håller en pressträff efter ett möte om Sveriges säkerhet.
Statsminister Ulf Kristersson (M) och Mikael Tofvesson, avdelningschef för operativa avdelningen på Myndigheten för psykologisk försvar, håller en pressträff efter ett möte om Sveriges säkerhet. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Samtidigt pekas Sverige ut som ett legitimt mål för terrorattacker, enligt Tofvesson. Om hoten därmed har ökat terrorrisken vill han dock inte svara på.

– Den bedömningen gör Säkerhetspolisen.

Enligt Mikael Tofvesson är tonläget mot Sverige nu mer uppskruvat än under tidigare hotfulla lägen, såsom under LVU-kampanjen som pekade ut Sverige som ett land som omhändertar muslimska barn och vid påskkravallerna i spåren av Paludans koranbränningar. Enligt avdelningschefen kommer vi få leva med hoten en lång tid.

– LVU-kampanjen har pågått sedan december 2021 och fortsätter, säger han.

Från Myndigheten för psykologiskt försvar uppmanar man nu allmänheten till försiktighet och vaksamhet mot desinformation.

– Fråga dig, stämmer det här? Är det rimligt? Vem är avsändaren? säger Tofvesson.

Talat med FN och Nato

Ulf Kristersson slog i sin tur fast att regeringen agerat genom en rad åtgärder för att kyla ned stämningen. Bland annat har han själv talat med FN:s generalsekreterare och bett honom att sprida budskapet att Sverige inte söker strid med omvärlden. En rad samtal har också hållits med företrädare från Nato och Finland, och just nu är en svensk delegation på väg till Washington för möten i frågan.

ANNONS

Före pressträffen informerade Kristersson alla partiledare för riksdagens partier om läget. Syftet var att ge alla samma uppdaterade information. Även Natofrågan behandlades, då det uppskruvade läget just nu hotar Sveriges möjlighet att bli medlem i försvarsalliansen.

LÄS MER:Kristersson samlar partiledarna efter koranbränningen

LÄS MER:Stora protester mot koranbränningarna

LÄS MER:Billström: Nato-processen har ”gjort uppehåll”

ANNONS