Socialdemokraterna tappar väljare i ny mätning

Nu tycks coronavirusets positiva effekt på Socialdemokraterna vara bruten. Partiet tappar väljarstöd i GP/Sifos färska mätning och är nu nere på det rekordlåga valresultatet. Samtidigt ökar Liberalerna.

ANNONS
|

Socialdemokraterna stannar på 27,8 procent i GP/Sifos väljarbarometer från augusti. Det är ett tapp på 2,2 procentenheter sedan den senaste mätningen i juni, men fortfarande ett betydligt bättre läge för partiet än innan coronakrisen och i nivå med valresultatet 2018.

I april, när viruset satt sina klor i Sverige, gjorde S en rekordstor ökning och hamnade på 30,6 procent. Under följande mätningar i maj och juni befästes sedan den positionen.

– Tidigare var bilden att alla partier var på samma sida i krisen. Det var en väldigt svag opposition. Dessutom försvann brott och straff och migration från agendan. Det är inte konstigt att regeringspartiet i fokus ökade tidigare, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet.

ANNONS

Men så under senvåren bröts borgfreden och ett mer normalt politiskt klimat såg ljuset. Jonas Hinnfors säger att det dels har blivit mer konflikt kring corona, dels att det har blivit allt lättare att bedriva opposition. Exempelvis kring frågor som munskydd och kultursektorn.

Jonas Hinnfors, professor vid Göteborgs Universitet om läget i svensk politik.
Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap, vid Göteborgs Universitet. Bild: Thomas Johansson

– Men framförallt har områden som migrationsfrågan och brott och straff nu verkligen tagit plats i debatten.

Liberalerna ökar

Liberalerna, som länge haft det motigt, är det enda parti som ökar signifikant i mätningen. Med 4,2 procent är partiet nu över riksdagsspärren.

LÄS MER:Löfven har mycket att bevisa fram till nästa val

Vad det beror på är inte helt tydligt, enligt Jonas Hinnfors.

– Men partiledningen har verkligen försökt ta mer plats på senare tid. Man har exempelvis gått ut med krav inför budgetförhandlingarna. Men man har länge legat kring 3-5 procent, så det är inte så lätt att säga vad ökningen beror på.

Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo, om läget i svensk politik.
Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo. Bild: Mia Höglund

Även Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo lyfter det faktum att partiledaren Nyamko Sabuni har börjat profilera sig mer.

– Jag tror att det har gett utdelning. Partier som glöms bort kommer också bort i väljaropinionen. Det är ingen jättehög siffra, men det är psykologiskt viktigt att vara över spärren, säger han.

Då kan MP lämna regeringen

Bland övriga partier är läget relativt stabilt. Lägst stöd i opinionen och ensamt under riksdagsspärren står nu Miljöpartiet, med 3,6 procent. En nivå partiet har legat på länge.

ANNONS

– Partiet lyckas inte profilera sig på områden som drar väljare. Språkrören har också relativt lågt förtroende, säger Toivo Sjörén.

Jonas Hinnfors konstaterar att miljöfrågan inte är särskilt stark i den politiska debatten. Samtidigt kan MP återigen tvingas kompromissa med S i deras andra viktiga fråga: migrationen, när en ny lag nu ska förhandlas fram.

I och med att opinionssiffrorna är så pass låga för partiet är frågan om MP mäktar med ännu en kompromiss, enligt Jonas Hinnfors.

– Tappar man ytterligare ser det motigt ut inför valet 2022.

LÄS MER:MP och V avvisar Migrationskommitténs förslag

Han säger att det inte är omöjligt att partiet lämnar regeringen och samtidigt fortsätter att stödja januariöverenskommelsen.

– Men det är oklart vad som i så fall händer istället. Om Löfven sitter ensam kvar, om han utlyser ett extraval och om Ulf Kristersson då lyckas kliva fram, säger han.

Under coronakrisens början föll SD:s profilfrågor migration och brott och straff mer eller mindre bort från agendan och partiet tappade rejält. Nu når SD 19,7 procent.

– SD stärks nog både av diskussionerna om lag och ordning och skjutningar och att migrationskommittén inte har kommit överens, säger Toivo Sjörén.

Han konstaterar dock att partiet behöver bredda sig och locka fler kvinnor för att bli ett riktigt stort parti.

ANNONS

LÄS MER:Katastrof eller fördel – så förändrar kriser politiken

LÄS MER:GP/Sifo: Fortsatt coronaeffekt för Socialdemokraterna

Fakta: GP/Sifos väljarbarometer augustimätning

Fråga: "Vilket parti skulle du rösta på i riksdagsvalet om det var val i dag?"

Väljarbarometern bygger på 6094 intervjuer, gjorda 10–20 augusti 2020, genom slumpmässigt urval ur befolkningsregistret.

50 procent är telefonintervjuer och 50 procent är webbpanelintervjuer. Webbpanelen består av 100 000 slumpmässigt rekryterade personer som successivt byts ut.

13,8 procent uppger inget parti.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS