GP/Sifo: Högsta ökningen någonsin för Socialdemokraterna

Socialdemokraterna gör sin största ökning någonsin i GP/Sifos nya väljarbarometer.
– Det är en biljett från väljarna, det finns inget utbrett missnöje med hur krisen hittills hanterats, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet. Samtidigt backar nu flera andra partier.

ANNONS
|

Socialdemokraterna ökar med hela 6,8 procentenheter jämfört med förra månaden, och om det vore val idag skulle 30,6 procent av svenskarna lägga sin röst på partiet, visar GP/Sifos aprilmätning.

Samtidigt backar Vänsterpartiet, Centerpartiet och Sverigedemokraterna signifikant.

Det här är den största ökningen någonsin för S, från en månad till en annan, i mätserien.

Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo, säger att en uppgång var väntad, men att den här kraftiga ökningen är historisk.

– Det här är en sensationell uppgång. Det är nästan 25 procent fler väljare, säger han.

Mätningen är den första i mätserien sedan coronavirusets spridning tog ordentlig fart i Sverige.

ANNONS

Vi ser alltså en tydlig coronaeffekt.

LÄS MER:Opinionssiffrorna säger inte att Löfven gjort allt rätt

Dels rör det sig ett fokusskifte, invandring och brott och straff har hamnat i skymundan av ekonomi, arbetsmarknad och hälsa. Dels handlar det om vilka partier som nu syns i debatten.

– Det har varit väldigt stort fokus på regeringens åtgärder. Det är en biljett från väljarna, det finns inget utbrett missnöje med hur krisen hittills hanterats, säger Jonas Hinnfors, professor statsvetenskap vid Göteborgs Universitet.

Han poängterar att läget för partiet är mer ovisst efter att den akuta krisen är över.

Ytterkantspartierna tappar

Socialdemokraterna vinner väljare från en mängd håll. Från Centerpartiet, Moderaterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Men också från soffan.

S tar också tillbaka en del väljare från SD, som nu tappar 2,7 procentenheter, till 19,5 procent. Partiet ligger fortfarande över valresultatet, men det senaste halvårets högre nivåer i opinionen har alltså, åtminstone tillfälligt, brutits.

Partiets profilfrågor, invandring och lag och ordning, har hamnat i skymundan under coronakrisen.

– Ekonomi är inte SD:s starkaste fråga, säger Toivo Sjörén.

Många SD-sympatisörer har dessutom anslutit sig relativt nyligen, eftersom partiet tidigare har vuxit så mycket, och de är därmed inte lika lätta för partiet att behålla som de som sympatiserat med partiet länge.

ANNONS

Även V tappar nu väljare, efter en tid med höga opinionssiffror och stort utrymme i debatten. Partiets 9,4 procent, är dock fortfarande över valresultatet.

Under valresultatet

Även om fokus nu riktas mot regeringens hantering av coronakrisen har varken MP, C eller L, som ju är med och förhandlar fram krisåtgärderna, gynnats. Samtliga ligger under valresultatet i mätningen.

För C, som har klarat sig lindrigt efter att Januariöverenskommelsen slöts, rör det sig om en statistiskt säkerställd nedgång till 6,9 procent.

Samarbetspartierna tycks ha hamnat i skuggan av S.

– Det är det enda partiet som har stor närvaro i nyhetsförmedlingen kring krisen, säger Jonas Hinnfors.

Han konstaterar att det enda parti som inte har drabbats negativt under krisen, utöver S, är M. Partiet når nu 19,2 procent, och är därmed jämnstora med SD.

M gör ingen signifikant uppgång, men ligger nu relativt nära valresultatet.

– Moderaterna är det enda parti som har stuckit ut och haft en viss politisk aktivitet, och till viss del förekommit i medieexponeringen. Inte minst kring huruvida regeringen skulle få större befogenheter, säger Jonas Hinnfors.

Toivo Sjörén på Sifo säger att M tillsammans med S gynnas om debatten fortsatt riktas in mer på ekonomi.

Fakta: Så gjordes GP/Sifos aprilmätning

Fråga: "Vilket parti skulle du rösta på i riksdagsvalet om det var val i dag?"

Väljarbarometern bygger på 6886 intervjuer, gjorda 30 mars-8 april 2020, genom slumpmässigt urval ur befolkningsregistret.

50 procent är telefonintervjuer och 50 procent är webbpanelintervjuer. Webbpanelen består av 100 000 slumpmässigt rekryterade personer som successivt byts ut.

12,1 procent uppgav inget parti.

ANNONS