GP/Sifo: SD stora för sjätte månaden i rad

V står sig starkt, SD likaså, medan S fortsatt kämpar på låga nivåer, visar GP/Sifos senaste väljarbarometer. Men coronakrisen kan styra om väljarna framöver.
– Det här kan sätta väljarna i rörelse, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo.

ANNONS
|

Opinionsläget står stilla just nu, visar GP/Sifos senaste väljarbarometer.

Det betyder att Vänsterpartiet fortsatt står starkt inför det stundande partiledarskiftet, med 11,2 procent, jämfört med ett valresultat på 8,0 procent.

Sverigedemokraterna har för sjätte månaden i rad har stabiliserat sig på en ny högre nivå, i mars på 22,2 procent.

Moderaterna når 18 procent i mätningen, och partiets starkaste fäste är Göteborgsområdet.

Och för Socialdemokraterna är det fortsatt svagt stöd bland väljarna, bara 23,8 procent av svenskarna skulle rösta på S om det vore val idag, enligt GP/Sifos mätning.

– Det remarkabla är att det är så oerhört stabilt nu, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet.

ANNONS
Jonas Hinnfors är professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet.
Jonas Hinnfors är professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet. Bild: Göteborgs Universitet

Mätningen gjordes den 2-12 mars, vilket innebär att coronaviruset då var på agendan även i Sverige. Jonas Hinnfors säger att det just nu är svårt för både väljare och partier att förhålla sig till den här utvecklingen.

– Ganska snart kommer det att bli tydligare vilka konsekvenserna blir, om människor kan gå till arbetet och om det blir stora ekonomiska konsekvenser.

Jonas Hinnfors, säger att regeringsbärande partier både kan gynnas och missgynnas av väljarna av ekonomiska kriser och att väljarna kan välja att stanna kvar hos sina partier, eller röra sig åt olika håll beroende på hur läget utvecklas.

Kan gynna regeringen

Olika partier kan växa eller tappa väljare beroende på hur virusspridningen, liksom de ekonomiska konsekvenserna av den, utvecklas, enligt Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo.

Toivo Sjörén är opinionschef på Sifo.
Toivo Sjörén är opinionschef på Sifo. Bild: Mia Höglund

Det handlar om hur regeringen, som ansvarig att hantera situationen, gör sitt jobb i väljarnas ögon.

– Hur regeringen sköter en sådan här kris blir också ett betyg på hur den allmänt sköter sig. Regeringen kan stärka sin position genom att hantera en kris väl, säger han.

S, som regeringsparti och bärare av statsministerposten, kan både komma att anklagas eller hyllas av väljarna framöver.

Det handlar också om vilka följdverkningar smittspridningen får på ekonomin och hur långvariga effekterna blir.

ANNONS

LÄS MER:Sverigedemokraterna har stabiliserat sig i toppen

LÄS MER:Förtroendet för SD ökar mest

Kring spärren

De senaste åren har Sverigedemokraternas profilfrågor invandring och brott och straff haft stort fokus, men frågorna har, åtminstone tillfälligt, hamnat mer i skymundan. Hur utvecklingen för partiet ser ut framöver kan påverkas av om de här frågorna bara kortvarigt, eller mer permanent, försvinner ur rampljuset.

– Det påverkar sannolikt SD negativt om ekonomin hamnar i fokus. Många väljare litar på S och M just i ekonomiska frågor, säger Toivo Sjörén.

Det faktum att S och M har bättre förtroende bland väljarna i ekonomiska frågor än övriga partier skulle alltså kunna göra att de gynnas av en dålig ekonomi, enligt Toivo Sjörén.

Liksom förra månaden rör sig både Miljöpartiet och Liberalerna nära riksdagsspärren med 4,0 procent, respektive 4,1 procent av väljarstödet.

LÄS MER:Nu måste Stefan Löfven visa att han är rätt man för jobbet

Fakta: Så gjordes GP/Sifos marsmätning

Fråga: "Vilket parti skulle du rösta på i riksdagsvalet om det var val i dag?"

Väljarbarometern bygger på 7 839 intervjuer, gjorda 2-12 mars 2020, genom slumpmässigt urval ur befolkningsregistret.

50 procent är telefonintervjuer och 50 procent är webbpanelintervjuer. Webbpanelen består av 100 000 slumpmässigt rekryterade personer som successivt byts ut.

12,1 procent uppgav inget parti.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS