Ska vässa arbetet mot ekonomisk brottslighet

Flera myndigheter ska vässa sitt arbete mot den ekonomiska brottsligheten, det meddelar finansminister Elisabeth Svantesson (M) på en pressträff.
– De ska stärka sina insatser för att motverka gängkriminaliteten, säger Svantesson.

ANNONS
|

Finansministern höll en pressträff tillsammans med Skatteverkets generaldirektör Katrin Westling Palm, generaltulldirektör Charlotte Svensson och rikskronofogde Fredrik Rosengren på tisdagseftermiddagen.

Detta med anledning av att regeringen ska fokusera på att stärka sitt arbete mot den ekonomiska brottsligheten som ett steg för att komma åt gängen.

– Att knäcka gängens ekonomi är helt nödvändigt för att knäcka brottsligheten, säger Svantesson.

Enligt finansministern genomförs nu flera satsningar riktade mot den ekonomiska brottsligheten. Det handlar om budgetsatsningar, lagstiftningsåtgärder och att ge myndigheterna bättre verktyg så som dataanalyser av folkbokföringen.

På pressträffen presenteras också att lagstiftning för bättre informationsutbyte mellan myndigheterna är en viktig pusselbit för att komma åt pengarna.

ANNONS

– Vi måste samarbeta i än högre grad, säger Westling Palm som bland annat nämner vikten av att stoppa företag som används som brottsverktyg.

Den kriminella ekonomin bedöms omsätta cirka 100-150 miljarder kronor årligen, enligt regeringen.

LÄS MER:Reservdelar och ammunition till Ukraina i stödpaket värt miljarder

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS