STOCKHOLM 20211123
Exteriör Stockholm tingsrätt.
Foto: Duygu Getiren / TT kod 12080
STOCKHOLM 20211123 Exteriör Stockholm tingsrätt. Foto: Duygu Getiren / TT kod 12080 Bild: Duygu Getiren/TT

Sexköpsutredning mot M-politiker nedlagd

Den förundersökning där en M-politiker varit misstänkt för sexköp har lagts ner av åklagare Maria Sterup.
I ett pressmeddelande säger hon att det inte finns tillräckligt med stöd för påståendet.
– Det går inte att bevisa att den som varit misstänkt har gjort sig skyldig till brott.

ANNONS
|

Riksdagsmannen som tillhör Moderaterna har varit misstänkt för köp av sexuell tjänst. Mannen ska ha träffat en kvinna i 25-årsåldern från Göteborg i Stockholm i mellandagarna förra året och därefter ska de ha gått hem tillsammans.

I förhör har mannen berättat att de hade sex och att kvinnan tog en bild på honom i ett sexuellt sammanhang. Bilden ska hon efteråt ha använt i utpressningssyfte och krävt mannen på pengar.

Kvinnan dömdes

Samtidigt som kvinnan utreddes för grov utpressning utreddes även politikern för köp av sexuell tjänst. Det hela uppdagades efter att politikern själv vänt sig till säkerhetspolisen efter att ha blivit utpressad på 65 000 kronor.

ANNONS

I samband med att händelsen blev känd tog politikern en timeout från sina uppdrag.

I april dömdes kvinnan för att ha pressat politikern på pengar med hjälp av bilden. Under fredagen lades förundersökningen mot mannen gällande köp av sexuell tjänst ner.

– Vid en sammantagen bedömning av bevisningen i förundersökningen finns det inte tillräckligt med stöd för påståendet om att det är frågan om en sexuell förbindelse mot ersättning, säger chefsåklagare Maria Sterup i ett pressmeddelande.

”Motstridiga uppgifter”

Kvinnan har hävdat att hon aldrig skulle haft sex med en äldre man utan att få någon form av ersättning.

Åklagarens bedömning är att det som skett har skett i samtycke och att det inte går att bevisa att det skett något brott.

– I ärendet är det otvivelaktigt så att det förekommit sexuell aktivitet mellan parterna. Det har inte förekommit våld eller tvång och det som hänt mellan parterna har skett med ömsesidigt samtycke. Det föreligger däremot motstridiga uppgifter om att de överenskommit att ersättning skulle utgå för den sexuella aktiviteten, säger Maria Sterup.

LÄS MER:Kvinna från Göteborg utpressade M-politiker efter sexnatt – döms

LÄS MER:Riksdagsman utreds för sexköp – tar timeout

LÄS MER:Pappor och studenter – de är männen som köper sex

ANNONS