En riksdagsledamot utreds för misstänkt sexköp. Arkivbild.
En riksdagsledamot utreds för misstänkt sexköp. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Riksdagsman utreds för sexköp – tar timeout

En riksdagsledamot för Moderaterna som misstänks för sexköp har tagit en timeout från alla sina politiska uppdrag, bekräftar partiet.

ANNONS
|

"Det stämmer att ledamoten har tagit en timeout från alla sina åtaganden. Det är standardförfarande vid rättsliga prövningar och det rättsliga måste nu ha sin gång. Vår utgångspunkt är att det är bra att alla misstankar utreds och jag kan inte kommentera händelserna ytterligare i nuläget", skriver Ida Karlbom vid Moderaternas kommunikationsavdelning i en kommentar till TT.

En kvinna har åtalats misstänkt för att ha krävt riksdagsmannen på pengar. På fredagen stod det klart att mannen själv misstänks ha begått brott och särskilda åklagarkammaren har inlett en förundersökning om misstänkt sexköp, något som Dagens Nyheter var först med att rapportera om.

ANNONS

Riksdagsledamoten gav en kvinna 5 000 kronor sedan de haft sex i hans övernattningslägenhet i julas. Han hävdar själv att pengarna var för att hjälpa kvinnan med hyran och för att betala taxi.

Förundersökningen mot mannen leds av chefsåklagare Maria Sterup som bekräftar för DN att förundersökning pågår, men vill i övrigt inte kommentera ärendet.

En annan kvinna, som följde med riksdagsmannen samma kväll, hotade sedan att publicera ett foto från tillfället.

De följande veckorna ville kvinnan ha mer pengar och sammanlagt swishade politikern 65 000 kronor. I början av februari gick han till Säkerhetspolisen som inledde en förundersökning.

Kvinnan greps i slutet av februari och misstänks för grov utpressning.

ANNONS