SD kräver Europas lägsta invandring: ”Påverkat negativt”

I ett regeringssamarbete kommer Sverigedemokraterna kräva kraftigt skärpta regelverk kring invandringen – bland annat för homosexuella och religionsbytare. Målet är att Sverige ska ha lägst invandring i Europa.
– Det finns ingen enskild faktor som påverkat Sverige så negativt, säger Jimmie Åkesson, partiledare (SD).

ANNONS
|

Sverigedemokraterna skruvar upp tonläget rejält kring sin profilfråga invandringen inför valet.

I en rapport med namnet ”Lägst invandring i Europa” lägger man fram förslag i 30 punkter på hur man vill skärpa regelverken för att komma ned till EU:s miniminivå.

– Det här skulle innebära nära noll asylinvandring, säger Jimmie Åkesson.

Enligt SD-ledaren har den nuvarande och tidigare regeringar ”ljugit för svenska folket” om att Sverige redan anpassat sin lagstiftning till EU:s miniminivå och att vi i dag har en mycket låg invandring.

Han får medhåll av sitt partis migrationspolitiske talesperson, Ludvig Aspling:

– Det har aldrig funnits någon ärlig ambition att nå EU:s miniminivå.

ANNONS

Stopp för homosexuella och konvertiter

De förändringar som SD vill se spänner över områden som rör rätten att söka asyl, processen kring ansökan, sociala förmåner och regler kring anhöriginvandring.

Bland annat vill SD, genom att använda den öppning som EU-rätten ger, kraftigt skärpa kraven för att få asyl av skäl som partiet menar att den sökande själv ”skapat efter att ha lämnat ursprungslandet”, till exempel genom att hastigt byta religion eller komma ut som gay.

I 30-punktsprogrammet exemplifierar man med: ”Vanliga sådana skäl i Sverige i dag är konvertitärenden och HBT-ärenden, där sökande som annars skulle fått avslag istället anför att de konverterat eller blivit homosexuella”.

Centerpartiets ledare Annie Lööf reagerar starkt på SD:s krav. På Twitter skriver hon:

”Det är hårresande att SD kräver att det ska bli svårare att få asyl för de som förföljs för att de är homosexuella eller av religiösa skäl.”

SD vill också lagstifta om att asylsökande skyndsamt ska lägga fram all bevisning som finns för att styrka sitt ärende och dessutom att det ska gå att återkalla flyktingars möjlighet att stanna i Sverige, om de till exempel åkt på semester till det land de flytt ifrån.

Enligt Åkesson finns det ingen annan politisk fråga som varit så negativ för Sverige som det han kallar för ”den vårdslösa migrationspolitiken”.

ANNONS

– Otaliga av de samhällsproblem vi ser i dag kan härledas till migrationspolitiken. Det här är en fråga som har påverkat vårt samhälle på djupet negativt, säger han.

M: Delar ambitionen

Jimmie Åkesson menar att SD:s krav kommer att bli vägledande för invandringspolitiken vid ett regeringssamarbete på högerkanten.

Han framhåller att Moderaterna och Kristdemokraterna redan accepterat dem i samband med tidigare budgetförhandlingar. Vad Liberalerna säger är han osäker på, men han utgår från att även Johan Pehrsons parti ställer sig bakom.

Ulf Kristersson, M:s partiledare, ger honom rätt.

– Vi och Sverigedemokraterna delar ambitionen att invandringen till Sverige ska ligga på EU:s miniminivå. På min sida är vi överens om att minska invandringen till Sverige, till skillnad från Magdalena Anderssons sida som driver politik för att öka invandringen till Sverige, säger han till GP.

– Men exakt hur det uppnås får vi återkomma till. Vi kommer att se närmare på SD:s förslag, och lägga fram egna.

LÄS MER:Jimmie Åkesson i GP-intervju: ”Det är vi som är vakthunden”

LÄS MER:Jimmie Åkesson kan utmana Kristersson

LÄS MER:Ygeman pekar ut SD som säkerhetsrisk: ”Putin-kopplingar”

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS