SD-ilskan efter regeringens vindbesked: Hotar avtalet

Att regeringen ger grönt ljus för ny havsbaserad vindkraft på västkusten har fått Sverigedemokraterna att se rött.
Tvisten är så djup att frågan hotar Tidöavtalet och måste avgöras på partiledarnivå, enligt SD:s näringspolitiske företrädare Tobias Andersson:
– Det har återkommande varit så att man från framför allt Pourmokhtaris kansli, har undvikit att samordna vindrelaterade ärenden med oss.

ANNONS
|

När regeringen på tisdagsmorgonen berättade att den ger klartecken för två nya vindkraftsparker till havs saknades representanter från Sverigedemokraterna. Enbart M, KD och L deltog trots att regeringen samarbetar med SD inom ramen för Tidöavtalet.

Tobias Andersson, ordförande i riksdagens näringsutskott och SD:s talesperson i näringspolitiska frågor, menar att SD aldrig blev inbjudet att vara med.

– Så vitt jag vet fick vi information sent i går kväll om att det skulle vara en pressträff, inte mycket mer än så, säger han.

Kräver partiledarsamtal

Enligt Tobias Andersson bryter regeringens agerande mot Tidöavtalet. Han menar att regeringen upprepat går emot överenskommelsen och att man ägnar sig åt ”cherrypicking”, alltså plockar godbitar ur kakan och väljer i vilka delar man vill ta in SD.

ANNONS

Framför allt anser han att det är i arbetet som sker inom miljö- och klimatminister Romina Poumokhtaris kansli som SD stängs ute.

– Nu har jag väckt frågan uppåt och sagt att jag har försökt att föra det här på tal med Poumokhtaris statssekreterare och vi har haft en samordning som adresserat den här frågan i omgångar och varit kritiska till hanteringen. Men vi har inte fått något gehör, säger Andersson.

Därför måste nu nästa steg tas – där frågan lyfts till absoluta toppnivå i samarbetet.

– Min chef, alltså Jimmie Åkesson, måste ta upp den här frågan med sina jämbördiga, för hittills har det inte fungerat.

”Naivt positiva”

Sverigedemokraterna är kritiska till utbyggnaden av vindkraften och tycker att regeringen kör över lokala företrädare som inte vill ha projekten i sin närhet.

– Vi är inte lika naivt positivt inställda till vindkraft i allmänhet och havsbaserad vindkraft i synnerhet, som regeringspartierna. Och då huvudsakligen påhejat av statsrådet Porumokhtari men också statsrådet Busch, säger Tobias Andersson.

Han menar att det handlar om flera aspekter där man skiljer sig åt.

– Om vi ser till energisystemet så handlar det framför allt om att vi behöver möta upp vindkraften med mer planerbar kraft om det ska hålla ihop. Det tycks vi inte göra, givet att man nu lägger allt fokus på vindkraft och tycks glömma bort kärnkraften i arbetet.

ANNONS

Men regeringen säger ju att fler fossilfria energislag, som kärnkraften, är viktiga delar i mixen?

– Den åsikten kan man ge uttryck för från deras sida. Men faktum kvarstår. Om vi skulle ansluta de här parkerna som man nu gett grönt besked till utan att innan dess ha mer fossilfri planerbar produktion, vad kommer hända då när det inte blåser?

– Ja, då kommer vi behöva använda oss av fossil energi när det inte blåser. Det är den bistra sanningen.

Jörgen Fogelklou, kommunalråd för Sverigedemokraterna i Göteborg.
Jörgen Fogelklou, kommunalråd för Sverigedemokraterna i Göteborg. Bild: AnnaCarin Isaksson

Fogelklou: Avtal ska hållas

Göteborgs SD-kommunalråd Jörgen Fogelklou är också motståndare till vindkraft till havs. Han vill inte se dem i sin närhet.

På tisdagen skrev han på Twitter: ”Om motparten bryter en överenskommelse skulle jag säga att överenskommelsen inte längre gäller.”

Om SD nu bör lämna samarbetet med regeringen vill han inte ta ställning till, men han slår fast att han har en klar uppfattning om hur ett avtal ska behandlas:

– Har man tagit i hand på ett avtal så är det det som gäller. Bryter man mot det så gäller inte överenskommelsen längre, säger han.

Fogelklou menar att det är politikerna på riksplanet som måste avgöra vad som skett i detta fall och vilka konsekvenserna bör bli.

– Man kan säga, det här funkar inte, vi förhandlar om hela avtalet. Man kan lämna det. Men allt sånt måste riksdagsgruppen och de som förhandlat det här besluta om.

ANNONS

Ministern: Vi följer avtal

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) håller inte alls med om att några avsteg skett från partiernas överenskommelse.

– Hela regeringen följer Tidöavtalet, i det står det klart och tydligt att det inte ingår något samarbete vad gäller tillståndsprocesser, säger hon.

LÄS MER:Grönt ljus för ny vindkraft i Västsverige

LÄS MER:SD och regeringen i bråk om vindkraften

LÄS MER:Tuff kritik mot regeringens budget från miljöforskare

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS