SD och regeringen i bråk om vindkraften

Det har blåst upp till vindkraftsbråk mellan Tidöpartierna. Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson vill stoppa den – men Kristdemokraterna säger emot.
– Det är förhandlat och glasklart i Tidöavtalet, säger Ebba Busch (KD) till Aftonbladet.

ANNONS
|

Ett uttalande i en intervju med Aftonbladet har skapat heta känslor i Tidösamarbetet mellan M, KD, L-regeringen och SD.

Jimmie Åkesson, SD:s partiledare, slår där fast att klimatåtgärderna i Sverige är en felprioritering och att SD kommer göra vad det kan för att stoppa utbyggnad av ny vindkraft, om den ingår i den klimatpolitiska handlingsplanen.

– Bygger vi ännu mer vindkraft får vi elda med ännu mer olja när det inte blåser, säger han.

Förespråkar kärnkraft

I Tidöavtalet framkommer att kraftslaget ska vara en viktig del av energimixen i Sverige. Det anser Åkesson vara en felprioriterad klimatåtgärd. Han menar att det som behövs är planerbar kraft som kärnkraft.

ANNONS

– Vi behöver inte mer väderberoende kraft. Bygger vi ännu mer vindkraft får vi elda med ännu mer olja när det inte blåser, det är väldigt dålig utsläppspolitik, säger Åkesson.

Ulf Kristersson, Ebba Busch, Jimmie Åkesson och Johan Pehrson är Tidöpartiernas ledare. De tycker olika om vindkraftens framtid.
Ulf Kristersson, Ebba Busch, Jimmie Åkesson och Johan Pehrson är Tidöpartiernas ledare. De tycker olika om vindkraftens framtid. Bild: Anna Tärnhuvud

Uttalandet får dock mothugg av energiminister Ebba Busch (KD). Hon håller inte alls med Åkesson.

– Det är förhandlat och glasklart i Tidöavtalet. Sedan behöver vi pragmatiska politiker som ser till att vi får ny kraftproduktion på plats, säger Busch till Aftonbladet.

Målet: Mer vindkraft

Inriktningen för regeringen är, trots osämjan mellan Tidöpartierna, att vindkraften ska byggas ut och att den är en viktig del av den svenska energimixen framåt.

En utredning om hur man ska få fler att acceptera vindkraft i sin närhet och färre kommuner att säga nej till nya vindparker genom det kommunala vetot har precis slutfört sitt arbete.

På torsdagen lämnades dess slutsatser över i sin helhet till klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

Utredaren Ulrika Liljeberg lyfte fram en rad förslag. Det handlar till exempel om att närboende och lokalsamhällen ska kunna få ersättning av vindkraftsbolagen för den störning de utsätts för och ha rätt att lösa in sina bostäder till marknadsmässiga priser. Redan i dag erbjuder bolagen många gånger ersättning, men den varierar och är inte tvingande.

ANNONS

Samtidigt konstaterar Liljeberg att utredningens förslag inte är tillräckliga för att vindkraften ska kunna byggas ut i den takt som eftersträvas. För detta skulle krävas en skattefinansierad ersättning till kommunerna, menar hon.

– Men det är vi förhindrade att föreslå, säger Liljeberg och syftar på de ramar utredningen fått av regeringen.

Bolagen ska betala

Direktiven från regeringen har handlat om att det är vindbolagen, inte skattebetalarna, som ska stå för ersättningen till dem som påverkas.

Romina Poumokhtari framhåller att Sveriges klimatmål är att nå nettonollutsläpp till 2045 och att elproduktionen måste byggas ut om det ska klaras.

– Regeringen vill se ett energisystem som i sin helhet är fossilfritt och planerbart. Och vindkraften har, som vi konstaterade i Tidöavtalet, en viktig plats i den svenska energimixen, säger hon.

Utredningen ska nu ut på remiss och regeringen hoppas kunna lägga förslag i frågan i början av nästa år.

LÄS MER:Därför kan SD inte vika sig om migrationspakten

LÄS MER:SD hotar att lämna samarbetet med regeringen

LÄS MER:Jimmie Åkesson i GP-intervju: ”Det är vi som är vakthunden”

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS