Vilken julgran du väljer och varifrån den kommer spelar stor roll ur ett miljöperspektiv. Vill du ha en klimatvänlig julgran är det flera saker du bör tänka på.
Vilken julgran du väljer och varifrån den kommer spelar stor roll ur ett miljöperspektiv. Vill du ha en klimatvänlig julgran är det flera saker du bör tänka på. Bild: AnnaCarin Isaksson

Så väljer du julgran – utifrån klimatet

Med julen runt hörnet är det hög tid att välja ut årets julgran. Vill du ha en klimatvänlig julgran är det flera saker du bör tänka på.
– Det finns både väldigt bra och väldigt dåliga alternativ, säger Peter Roberntz, senior skogsrådgivare på WWF.

ANNONS
|

Julen närmar sig med minusgrader och snö i Göteborg och för många börjar det bli dags att bestämma vilken julgran som ska få flytta in. Vill man värna om klimatet finns alternativ som ger väldigt lite klimatpåverkan – och några man ska undvika.

– Om du har möjligheten är det bästa för miljön att hugga en svensk gran, så kallad rödgran, runt sin egen husknut, eller med tillstånd i någon annans skog. Gärna en gran som ändå ska avverkas. Näst bäst är annars att köpa en närodlad, ekologisk gran. Det är mer miljövänliga än till exempel en plastgran, säger Peter Roberntz, senior skogsrådgivare på WWF.

ANNONS

Vill du hugga en gran på egen hand behöver du antingen själv äga marken eller be markägaren om lov.

– Beroende på var du bor finns det ofta markägare som annonserar att man kan få komma och hugga ner en gran själv. Det är kan också vara en rolig familjeutflykt, säger Peter Roberntz.

 Peter Roberntz, senior skogsrådgivare på WWF, säger att många granar är besprutade med stora mängder bekämpningsmedel.
Peter Roberntz, senior skogsrådgivare på WWF, säger att många granar är besprutade med stora mängder bekämpningsmedel. Bild: Pressbild WWF

Problemet med julgranar som inte är ekologiskt odlade är att de ofta är besprutade med stora mängder bekämpningsmedel som kan vara skadliga för naturen. Men hittar du inte en ekologiskt odlad gran, så försök hitta en som är närodlad, uppmanar Peter Roberntz.

– Det är enkelt att ställa frågan till den som säljer om var granen kommer i från och om den är ekologiskt odlad. Det är sällan svårt att hitta en som är närodlad, ofta finns gårdar som säljer från lokala marken i närområdet.

Undvik plastgran

Allra sämst för miljön är plastgranen, även om man planerar att använda den i flera år. De tillverkas oftast i Asien och består av farlig PVC-plast. Plastgranar transporteras dessutom flera tusen mil till Sverige, vilket ger en stor miljöpåverkan.

– Har man en redan köpt en plastgran är det förstås bäst att fortsätta använda den i stället för att huggna ner fler granar. Men köp inte en ny plastgran. De ger mycket fossila utsläpp med långa transportsträckor och innehåller ofta skadliga ämnen, säger Peter Roberntz.

ANNONS

Många av de granar som säljs inför jul är importerade från Sveriges grannländer.

– En importerad gran som ändå är ekologiskt odlad kan vara okej. Det är flera faktorer som spelar in, men i slutändan handlar det om transportsträckan och hur mycket bekämpningsmedel som använts, säger Peter Roberntz.

LÄS OCKSÅ: De gör det farliga jobbet – plockar fröet till din julgran.

LÄS MER:Stort test av julöl: De bästa lokala sorterna på Systembolaget 2022

LÄS MER:För ful – julgran på Chapmans torg byts ut

ANNONS