Så klarar du värmen – sju tips

Sol och värme är något många längtar efter, men långa perioder av varma temperaturer kan vara direkt farligt.
Det gäller att veta hur man bäst hanterar höga temperaturer. Här tipsar GP om hur du klarar värmeböljan, eller bara en extra varm dag på stranden.

ANNONS
|

Enligt SMHI är en värmebölja en period med minst fem dagar i sträck med en högsta dagstemperatur på minst 25 grader. När temperaturen når 30 grader flera dagar i rad utfärdar man dessutom varningar för att värmen har stor påverkan på kroppen och kan vara farlig för personer i olika riskgrupper.

– Det som kan bli farligt är när nattemperaturen blir väldigt hög, det är då folk börjar dö i högre utsträckning än normalt, säger Kai Knudsen, överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhus.

När temperaturen är hög hela dygnet får kroppen inte en möjlighet att återhämta sig.

Hälsofarorna med värme kan vara dödliga, framför allt för riskgrupper. Men det finns flera saker man kan göra för att anpassa sig till hettan.

ANNONS

1. Drick, drick, drick

När det är varmt gäller det att dricka mer än vanligt och fylla på med vätska. Det bästa är att dricka vatten men enligt sjukvårdsupplysning är det okej att dricka läsk eller saft om det gör att man faktiskt får i sig vätska.

– Lagom är bäst och man ska anpassa efter de vätskeförluster som sker när man svettas. Man ska heller inte dricka för mycket på en och samma gång, det är bättre att dricka lite och ofta, säger Kai Knudssen.

– Om man inte svettas jättemycket är det kanske en och en halv eller två liter som gäller.

Om man dricker extra mycket kan det även vara värt att tänka på salt- och vätskebalansen i kroppen. I extrema fall kan det vara dödligt att dricka för mycket vatten, det kallas för vattenförgiftning. Om man svettats mycket bör man balansera upp med salt och eventuellt med glukos.

Ett varningstecken på att man druckit för lite är att man kissar mindre än vanligt.

2. Undvik att få upp pulsen

Kai Knudsen säger att det är viktigt att göra vad man kan för att hålla nere pulsen och undvika att belasta kroppen. Fysisk ansträngning skapar extra värme och det är bäst att skippa löprundan, i alla fall under de varmaste timmarna.

ANNONS

– Håll koll på vilopulsen, går den över 90 blir det en väldigt belastning på kroppen, säger överläkare Kai Knudsen.

Vid hög värme gäller det även att undvika alkohol och koffein då de ökar pulsen och aktiverar kroppen. Vissa läkemedel har liknande effekter och det kan även vara läge att prata med sin läkare och se om det är lägga att lägga om sitt intag.

– Tänk på att effekten av koffein sitter i ett par timmar.

3. Klä dig rätt

Ska man röra sig utomhus i värmen är det bra att anpassa sina outfit efter omständigheterna.

Kläder i syntetmaterial som polyester och akryl är varmare än naturmaterial. På samma sätt är det bättre med löst sittande kläder jämfört med tighta.

Skulle värmen ändå blir för mycket kan man få tillfällig lindrig genom att blöta ner huden, till exempel med en blöt sjal runt nacken.

Det är även en bra idé att ha hatt för skydda huvudet från solen.

4. Håll dig inomhus – och hitta det svalaste rummet

Vid höga temperaturer är det viktigt att hålla det svalt i sovrummet. Värmeböljor blir farliga när kroppen inte får svalka och återhämtning på natten därför bör man försöka hålla innetemperaturen låg.

– Håll gardiner fördragna och håll det så mörkt som möjligt i hemmet, det kan till och med vara bra att ha mörkläggningsgardiner. Man ska även vädra så länge det är svalt ute men är det jättevarmt ska man inte ens öppna fönstret, säger Kai Knudsen.

ANNONS

Sjukvårdsupplysningen uppmanar de som lider av värmen att jämföra temperaturen i olika rum eller delar av hemmet. Temperaturen kan variera med flera grader i olika delar av hemmet och det kan göra stor skillnad att hitta den svalaste platsen.

5. Håll koll på känsligare personer

Det finns flera grupper som har betydligt svårare för att hantera värmen och det är bra att hålla ett extra öga på dem när temperaturerna stiger.

Äldre personer och små barn är känsligare samtidigt som de har svårare att känna av törst. Även personer som har olika sjukdomar som demenssjukdom, hjärtsvikt, njursjukdom eller diabetes är känsligare, och samma gäller för många med olika funktionsnedsättningar och de som är gravida.

6. Ta hand om husdjuren

Många husdjur är dåligt anpassade till varma sommartemperaturer och som djurägare gäller det att hålla sina djurvänner svala. Djursjukhuset Blå Stjärnan rekommenderar husdjursägare att ha kylklampar reda för att kyla ner djur som riskerar att bli överhettade.

De är även viktigt att husdjuren har tillgång till skugga och gott om vatten att dricka. Lämna aldrig djur i bilen under sommaren.

7. Kontakta sjukvården vid värmeslag

Om kroppen inte lyckas kyla ner sig och blir för varm drabbas man av värmeslag. Det är när kroppstemperaturen blir högre än 40 grader och kan vara livshotande, särskilt för små barn och äldre personer över 65 år.

ANNONS

Symptom på värmeslag inkluderar:

  • Svag i kroppen
  • Huvudvärk
  • Illamående och kräkningar
  • Synstörningar
  • Yrsel och förvirring
  • Irritation
  • Snabb puls
  • Rödflammig, torr hud

LÄS MER:Klimatångest i sommarhettan – så ska du tänka

LÄS MER:Eldningsförbud skärps i Göteborg med omnejd

LÄS MER:EU:s miljöbyrå varnar för extremväder

LÄS MER:Ministern: Torkan har högsta prioritet

ANNONS