Eldningsförbudet kommer nu att skärpas även i Göteborgsområdet, enligt räddningstjänsten.
Eldningsförbudet kommer nu att skärpas även i Göteborgsområdet, enligt räddningstjänsten. Bild: Olle Råde

Eldningsförbud skärps i Göteborg med omnejd

Nu skärps eldningsförbudet även i Göteborgsområdet. Vilket innebär att det kommer att vara förbjudet att grilla även på fasta grillplatser. Det skriver Räddningstjänsten Storgöteborg.

ANNONS
|

Det råder sedan tidigare eldningsförbud i Göteborg. Flera kommuner i landet har den senaste tiden skärpt sina eldningsförbud ytterligare – nu kommer en sådan skärpning även i Göteborgsområdet. Det uppger räddningstjänsten.

Det är kommunerna eller länsstyrelsen som kan besluta om en skärpning och under onsdagsförmiddagen beslutade kommunstyrelsen i Göteborg att införa ett skärpt eldningsförbud. Göteborgs stad skriver på Facebook: ”Anledningen är att det är extremt torrt i markerna och att bränder blir svåra att hantera.”

Flera av de andra kommunerna i Göteborgsområdet, som Mölndal, Kungälv, Partille och Kungsbacka, har också fattat beslut och informerar sina invånare om vad som gäller via sina hemsidor. Det skärpta förbudet börjar gälla klockan 15 den 14 juni.

ANNONS

Ingen grillning i skog och mark

Från och med då är det alltså förbjudet att grilla i skog och i mark som ligger nära skog, även om det är vid en fast grillplats. Man får dock fortfarande lov att använda friluftskök som drivs med gas eller vätska, enligt räddningstjänsten.

Det är fortfarande tillåtet att grilla på sin egen tomt, på innergårdar och kolonilotter. I en del parker kommer det fortfarande vara tillåtet, det bestämmer markägaren. Den som bryter mot förbudet kan få böta.

I SMHI:s tiodagarsprognos finns just nu inte en millimeter regn över Göteborg.

Fakta: Eldningsförbud

  • Eldningsförbud: Man får inte elda med fast bränsle i skog och mark. Däremot är det tillåtet att grilla på egen tomt (i grill eller liknande) eller på fasta grillplatser.
  • Skärpt eldningsförbud: Förbjudet även att grilla vid fasta grillplatser på allmän plats, men tillåtet att använda exempelvis stormkök, om faran för antändning är låg, och att grilla på egen tomt i grill.
  • Ytterligare skärpt eldningsförbud: 2018 uppmanade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap länsstyrelser och kommuner att utöka förbudet även till den egna tomten och inte bara öppen eld, utan även exempelvis stormkök.

Källa: krisinformation.se, Länsstyrelsen Västra Götaland

Här hittar du viktig samhällsinformation

Bevattningsförbud: Svensktvatten.se eller Krisinformation.se

Eldningsförbud: Krisinformation.se eller kommunernas egna hemsidor, exempelvis Göteborgs stad. Eller ring Räddningstjänsten Storgöteborgs automatiska telefonsvarare på 031-335 29 80.

Brandrisk: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB

Väderprognos: SMHI eller Yr.

Missa inte det senaste om miljö och klimat

Nu kan du få alla nyheter och spännande reportage som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Klimat. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS