Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

S-topp: Vilken sverigedemokrat blir vice statsminister?

Sverigedemokraterna ställer inga ultimativa krav för ett regeringssamarbete efter valet – men vill ha inflytande efter storlek.
Beskedet väcker reaktioner.
– Vilken sverigedemokrat blir vice statsminister om Ulf Kristersson bildar en högerkonservativ regering? skriver Lena Rådström Baastad, partisekreterare (S), på Facebook.

På tisdagen slog Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare, fast att hans parti nu förbereder sig för en regeringssamverkan efter valet 2022.

Klart är att man vill byta ut statsminister Stefan Löfven (S) till förmån för en konservativ regering, men utan att säga exakt vilka partier man anser ska ingå.

SD vill se en gemensam handlingsplan för samarbetet och man tillsätter nu en så kallad äntringsstyrka, med personer som förbereder för ett maktskifte.

S: Högextremt parti i statens förvaltning

Lena Rådström Baastad, Socialdemokraternas partisekreterare, kommenterar SD-beskedet på Facebook.

Hon menar att det fanns ett ultimativt krav i beskedet från Åkesson.

”SD kommer endast släppa fram en regering där de får inflytande på lika villkor och i proportion till sin storlek. De eftersträvar full insyn i regeringskansliets ärendehantering och förbereder också sin organisation på detta med en särskild ”äntringsstyrka”, skriver hon.

Och fortsätter:

”Moderaterna korsar en historisk gräns när de öppnar upp för ett högerextremt parti i hjärtat av svensk statsförvaltning så att de får avgörande inflytande över hur Sverige styrs.”

Tiotal statsråd

Att SD nu förbereder en äntringsstyrka för maktskifte tolkar Rådström Baastad som att M gett SD en signal om att partiet kommer att få sitta i regeringen, om man vinner valet.

”Får de inte statsrådsposter kräver de ett lika avgörande inflytande på annat sätt. Med tanke på att SD utifrån dagens styrkeförhållanden skulle tilldelas ett tiotal statsrådsposter innebär det en diger kravlista för Ulf Kristersson och Ebba Busch att i så fall förhålla sig till. ” skriver partisekreteraren och ställer en retorisk fråga om vilken SD-företrädare som får posten som vice statsminister i en högerkonservativ regering.

M: Naturligt med gemensam färdplan

Moderaternas gruppledare i riksdagen, Tobias Billström, välkomnar dock beskedet från SD om att partiet vill byta ut Stefan Löfven och fokusera på att lösa viktiga samhällsproblem.

I en skriftlig kommentar till TT säger han att det är naturligt att partier som utgör regeringsunderlag är överens om färdriktningen.

”Motsatsen förskräcker, som Januariöverenskommelsen så tydligt visar.” skriver Billström.

LÄS MER: Här är Jimmie Åkessons krav till Ulf Kristersson

LÄS MER: Ulf Kristersson öppnar för avtal med Sverigedemokraterna

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.