Sverigedemokraternas plan: Äntringsstyrka för maktskifte

Sverigedemokraterna vill ha en handlingsplan för en ny regering före valet och man förbereder också en ”äntringsstyrka” för maktskifte 2022.
– Det är klart att vi förväntar oss ett inflytande som står i relation till vårt väljarstöd, säger partiledaren Jimmie Åkesson.

ANNONS
|

Sverigedemokraterna vill verka för en ny konservativ regering efter valet 2022. Man vill se en majoritetsregering, men exakt vilka partier man vill ska ingå i ett samarbete vill man inte slå fast just nu.

Delar uppfattningar med M och KD

Partiledaren Jimmie Åkesson framhåller att SD delar uppfattningar om många samhällsproblem med Moderaterna och Kristdemokraterna. Men om Liberalerna ingår i det samarbete SD tänker sig, låter han vara osagt.

Vid en pressträff på tisdagen redogjorde Sverigedemokraterna för att man inte tänker ställa några ”ultimativa krav” för ett samarbete. SD kan tänka sig flera olika lösningar, både att sitta i en regering och då ha ministerposter, men också någon slags formaliserat samarbete utanför en regering. Hur det blir ska förhandlingar och valresultat få avgöra, är beskedet.

ANNONS

– Om vi efter valet skulle ingå i ett regeringsunderlag utan att ha ministerposter då ställer det högre krav på ett förtroendefullt och nära samarbete med de partier som ingår i regeringsunderlaget, säger Åkesson.

Han menar att SD kommer att göra allt för att vara en god samarbetspartner som står fast vid det som överenskommits.

Handlingsplan framåt

Jimmie Åkesson vill gärna vill se en handlingsplan för en ny regering förhandlad och klar redan före valet, vilket GP tidigare berättat.

LÄS MER:Här är Jimmie Åkessons krav till Ulf Kristersson

– Jag tror att det vore väldigt gynnsamt för ett politiskt samarbete, säger han.

Handlingsplanen, menar Åkesson, ska reglera vilka politiska prioriteringar samarbetet ska ha och när och på vilket sätt dessa ska genomföras politiskt.

Äntringsstyrka med influenser av Reinfeldt

Enligt gruppledaren Henrik Vinge och partisekreteraren Richard Jomshof förbereder sig nu SD också internt för ett ökat politiskt inflytande. De framhåller att kraven på partiet skruvas upp rejält om det ska ingå i ett regeringsunderlag.

Sedan en tid arbetar man med att förbättra den egna staben. Bland annat genom att utöka tjänstemannaorganisationen i riksdagen med personal som tidigare jobbat inom regeringskansliet. Enligt Vinge är det både personer som haft politiska anställningar hos andra partier men också ickepolitiska anställningar inom tidigare regeringar som väntas in till jobb hos SD.

ANNONS

Men SD bildar nu också en ”äntringsstyrka” för personer som ska ingå om det blir ett maktskifte. Det mest kända exemplet på en sådan är den som Fredrik Reinfeldt och Alliansen hade inför valet 2006 och som handlade om att sätta en färdplan för arbetet i en ny regering första tiden.

– Oavsett vilket valresultat vi får, så kommer vi vara redo att ta ansvar för det, säger Vinge.

I arbetet med äntringsstyrkan har SD tagit intryck av sådant som tidigare gjorts i Sverige, men också hämtat erfarenheter från övriga nordiska länder.

SD-besked närmare valet

Enligt Jimmie Åkesson kommer Sverigedemokraterna att komma med mer konkreta besked närmare valet.

– Där kommer det säkert olika besked om utgångspunkter och sedan har vi en valkonferens i mars där vi ska ta fram en valplattform och då kommer det ytterligare besked om vad vi kommer prioritera och vad vi tycker är viktigt. Sedan kommer att valmanifest till sommaren med ännu mer besked, säger han.

LÄS MER:Därför kommer Åkesson få som han vill i en M-ledd regering

LÄS MER:Ulf Kristersson öppnar för avtal med Sverigedemokraterna

ANNONS